用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31舊油天 vs 65 仁立
go

31舊油天 vs 65 仁立   [複製鏈接]

天仁茗油 發表於 20-7-3 14:44
我哋住荔枝角,正正係兩間學校中間,所以要考慮嘅不是距離。

自己睇法:

天仁茗油 發表於 20-7-3 14:44

我哋住荔枝角,正正係兩間學校中間,所以要考慮嘅不是距離。

自己睇法:

仁立,優點係有一線既聯繫中學,缺點係校舍偏細同埋有傳聞只照顧精英份子,做唔到精英就冇人理。

舊油天,我自己細個都已經識既名校之一 (好似出名過仁立?)。活動多元化啲同埋升中校網好啲。缺點,就都係校舍偏細 (但都好似大過仁立),升中校網係天地網?

何以認爲升中係天地網?升小就可以講係天地網——除去熱門幾間,缺少中間選擇。

天仁茗油 發表於 20-7-3 14:56
其實 31 同 65,分別有幾多 B1 中學呢?
幾多B1中學不是重點。重點該係B1學位夠與唔夠。再多的B1中學,但更多的B1學生即學位不足有何用?就算只有一間B1中學(學額算132個),但B1生只有不足80個,即無論如何都入到啦(該校自行候補全收外區都夠)。

Poyau 發表於 20-7-3 17:08

天地網可能樓主指KL1缺B2中學?
唔明個位指咩意思。小學卻係真,即31同32都係。

kimlam953 發表於 20-7-4 13:26

我住31網,無個鄰居想仔入九華...只係仔鐘意但啲媽媽其實 ...

我住31網,無個鄰居想仔入九華...只係仔鐘意但啲媽媽其實好擔心....

其實呢區QE都未必達band 1A....其他更多是名過其實⋯⋯

————————————

過去太耐唔講,近三年計算,QE未必達B1A的話,請問仲有幾多間B1A?尼區其他更多名過其實,係指……

kimlam953 發表於 20-7-4 14:18
係hkpapa講,你睇下圖

Link 係https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3826377 培正 ...
睇前面個定義先:過去太耐唔講,近三年計算……

kimlam953 發表於 20-7-4 14:30
係EK講1ABC都係跟返hkpapa吧?

當然人人心目中定義都可不同,但唔好叫其他人都跟你個定義
有前設條件:近三年計算……

medicine 發表於 20-7-4 14:31
有前設條件:近三年計算……

QE雖然算唔上最TOP,但隨着某校轉龍后,反而成了區内最熱的官津:從自行競爭可見一斑。對於後市,亦明顯比曾經輝煌的某津龍睇高一綫。但礙於區内聯係官小的狀況,卻又未必能百尺竿頭再進一步。但,無論如何,可見的未來,企穩B1a卻願意投QE一票。

PS:無報QE

b3410 發表於 20-7-4 15:20
林護比較穩定
事實確係如此。

從競爭角度睇。NT1同NT2一樣,區内無競爭者,各自主要吸引網内學生(包括互相交叉吸引以及少量外區)。既然無主要競爭者,而區内學生來源穩定,表現(DSE成績)應該穩定,兩校確實也做到尼點。

yyteam 發表於 20-7-6 17:37
我都想請教下舊油天真係咁好?

我小朋友上興趣班,同學仔都是舊油天,他們家長跟我說,小朋友姐姐在精英班 ...
期望值管理:一間未經統一考試優先招生的地區小學,第2X名,進入地區大熱的中學,唔通指望中上?

老實講句,第2X名,能否QES進入自行面試名單都危危乎……
‹ 上一主題|下一主題