用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 選小學真係要小心
樓主: phoebelamlam
go

選小學真係要小心 [複製鏈接]

Re: 選小學真係要小心

加菲貓
//又有人入直資中學, 學校座談會上校長話你地D仔女入左我地間學校, 唔洗考中三個試, 可以直上中四, 點知到中三大班人無得升班要出校, 交左三年學費, 都冇得留底, 但另一方面又公開招中四學生, 仲慘過D津校, 人地大部份人都可以升中四//

請你告知我邊間直資,唔該!

phoebelamlam

唔好放棄!為囡囡努力!我個女今年4月係沙田尤德夫人兒童健康阮CHECK左,當時2.5yrs,果D醫生話囡囡GE認知&語言能力得 1.5yrs,我好唔開心。當時砌圖形,囡囡砌曬,醫生話要計SPEECH,咪再砌。囡囡將原先三角形放係六角形裡,砌左好耐,跟著醫生硬係覺得囡囡好唔點。(其實我個女好有創意,佢唔鍾意常規,明明我砌ARM,又要佢再砌過,佢玩番你。)

後其我放左佢去保良局全日幼兒園,老師對佢評語唔好,話佢成日行來行去,唔肯坐,唔多鍾意佢。最後我上WEB問邊幼稚園老師最有愛心,最後搵左一間,我比佢番下午,小小小班教學,全班5個小朋友,老師對評價好高。我日日打電話比老師,打足頭開學果5日。老師完全唔覺我煩,仲好長氣甘講囡囡上堂情況。

轉過間小學啦!唔好林甘多啦!我幼稚園都轉幾間。

露絲&phoebelamlam

保良局唔係唔好!入到去對住家長,老師個個都NICE,不過有一兩個好嚴,我又係window出面聽到佢地大聲閙囡囡唔準琴上去。所以囡囡唔鍾意保良局,日日都足兩個月,都係亞媽唔好,累亞女受苦,保良局老師特登打電話比我,話囡囡成日琴野,我話佢可能想逃跑,保良局安曬鐵支),佢哥哥讀傳統天主教幼稚園,無問題。

我最後同佢選左又一村學校,我怕佢唔適應,請左一星期去睇佢,佢不知幾開心,可以係學校走來走去,無人罵,佢有語言困難老師慢慢教(係細女11月出生),我個女係學校幫老師pour water,掃地,抹台,老師見到佢搭曬糖。囡囡見到又一村老師就衝埋去,連亞媽都唔理。算搵到間好學校補償番比亞女。

係小朋友同學校唔甲,唔係小朋友有問題,同對囡囡快D轉校,搵欣賞佢百樂啦!有D學校淨係,鐘意教D無問題,聽教聽話學生。
露絲
話時話靈幼有4間:HK,馬安山,鑽石山,KLN城?邊間?等介紹朋友去。
D人都同我講靈幼,又一村,創價啦!超有愛心。你都好叻lor!
甘你個大仔又讀番保良局小學???

露絲 寫道:
phoebelamlam,

努力呀~~~加油++++++

唔好向惡勢力底頭呀!!!!! :evil:

我大仔是保良局幼稚園讀書, 結果我比個細仔跟佢讀同一間(哥哥畢業咗架啦), 不過好快就知比錯咗細仔讀, 後來把細仔轉咗去靈幼....非常好...無後悔...幫助好大.   因為細仔有遲緩的蹟像 + 轉注力 + 體能比一般人慢1.5年 + 4歲還未懂說話 + iq 慢幾個月 + d 老師唔好無咩special training + 比我見到佢地幾個老師圍攻我個仔 + 在學校window出面聽到佢地閙我個仔(無啦啦) + 同佢地講個仔會做評估..佢地無反應.

好彩轉得快好世界....轉校不出3-4個月..個仔體能回復正常年齡, 由唔識講野-->變成口齒伶俐, 由唔識認自己個名--->變成識寫自己+哥哥+媽媽+爸爸既名, 你話神唔神奇呢~~

而且重幫我發掘到我細仔右腦藝術的天份呀~~   

我好後悔無幫大仔轉幼稚園呀 ...現在讀5年級...(其間無限既問題出現..真難交.)    所以學校/先生對小朋友的成長好重要的.    現在想轉小學都轉唔到...真後悔  

露絲

我"林"細女好可能同你個細仔讀埋一間,保幼沙田有幾多間姐!馬主係馬安山係好出名,原來甘好+!馬安山靈糧幼稚園係好多人讀,今年上下午都一早full,我都覺得佢係好野泥既!因沙田執左好多間幼稚園,連大仔當年讀果間(勁多人報),e+都唔係甘多人搶著入去.藍田靈糧幼稚園好多c奶都話正.

你大仔讀保記,好多功課喎!朋友個女讀黃大仙保記,功課多到傻.成日抄抄寫寫好無聊.我都好頭痛亞女5識講野,只係識講英文,所以有D朋友叫我讀守仁,但我對保記辨學無MUD信心!

露絲 寫道:
catcatmom,

我好後悔唔識轉囉.......以為是小朋友既問題, 後來才知係小學老師的教學方法出咗問題.  而家無得轉囉, 都5年級, 好彩4年及5年級的老師張就下, 個仔比4年級老師'TOP'返起個自信心, 所以個仔要求留返在保良局讀, 唔比轉.   真是還得神落.

所以我個細仔點都唔比佢讀亞哥個間, 人地話明志WOW.

我細仔以前讀馬鞍山靈糧幼稚園, $是貴過人但直得....

我細仔而家讀馬循呀~~

佢在幼稚園時完全唔識普通話及英文, D先生話佢唔集中只講中文, 我十分担心, 點之上小一D普通話及英文勁過亞哥...哈哈    (我覺得佢係真係識, 亞哥係死記)

靈幼.....有四間, 香港靈糧堂幼稚園, 藍田靈糧幼稚園, 鑽石山靈糧幼稚園, 馬鞍山靈糧幼稚園.

我個仔係臨床心理學家提議轉的, 因她觀過藍田靈糧幼稚園的活動, 極力推薦.

已經被人DISCLOSED左啦CHECK番之前MESSAGE就知啦!

Triangle_* 寫道:
phoebelamlam :
可唔可以pm告知是那一間學校.

露絲
PLEASE CHECK PM!

露絲

你知啦!這裡有好多保記fans+!我林住送佢入去讀成日一定學到講野,點知一dd進步都無,仲日日都

而你大仔邊間保小呀?我朋友個女係黃大仙錦泰.功課少就7�8樣,多就8�9樣.   

其實個小朋友係聰明,聽教聽話,真係讀什麼幼稚園都無所謂。一朝早我個女入到保記,只係掛著搵野,搵唔到就 ,我問佢做MUD野,佢當時得2YR,5識表達,原本佢搵一位老師,其他就唔跟。佢有言語問題,唔多講野,問佢問題,佢睇都唔睇你,不過唔自閉。
保記係好嚴既!有D人覺得係discipline,係一種磨練,對我大仔WORK,細女就唔WORK。
如果D教育工作者能夠將D有問題既小朋友處理得很好,先稱上為一間好學校。
‹ 上一主題|下一主題