用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

大家好, 又開學了! 這兩天都算ok, 校巴回程都係遲咗少少啫. 我地個站多咗兩個小一同學仔搭校巴.

囝囝的班主任同小一嗰個一樣, 係英文老師, 另外換咗一個班主任係教數學, 佢話新嗰個班主任好, 我話您點知? 佢話好鬆無上年嗰個咁嚴

希望各位小朋友今年學業進步!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-10-7 10:47 發表
我女今年做good sister, 遲d有2日1夜訓練營, 開心c 佢
上次童軍去澳門, 我老公麻鬼煩煩又話危險, 今次跟學校去, 佢無得say no喇 (話時話, 女女隊童軍幾好的, 有興趣join可以聯絡我, o係寶馬山) ...

Charlotte,
您囡囡好叻呀可以做good sister, 我囝囝好喜歡佢舊年帶佢嗰個good brother, 學期尾仲送咗份小禮物俾哥哥.

BTW, 請問各位知唔知明晚嘅function可唔可以帶小朋友出席? 因為無人睇著, 佢想跟我返學校.

唔該曬各位, 我會盡量安排唔帶佢返0架啦!

iwff,
囝囝跟嗰個哥哥好好0架, 一個月約佢食一次lunch, 又送書簽俾佢, 所以囝囝好鐘意佢.

原帖由 iwff 於 09-10-8 10:59 發表
TSLiu,

好耐冇見啦! 我仔仔舊年個good brother 見了一兩次就冇左影了 , 不過算啦, 阿仔又冇主動去找那哥哥。

明晚個function 基本上係唔可以帶小朋友的, 但舊年我都見有家長帶回來, 可能家中真係冇人睇小朋 ...

Charlotte_mom,
我直覺覺得學校會收您囝囝的, 希望我的直覺靈驗! Good Luck!

原帖由 KooKoo 於 09-10-30 13:19 發表

iwff, 係....等我一陣都過去望下先

charlotte_mom, 我同iwff除左支持, 仲會祝福你仔仔可以同家姐一齊返放學

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-13 16:05 發表
有join朗誦比賽嗎? 我女下星期一二就係了
...

Charlotte_mom,
我囝囝27號英文朗誦, 12月15日普通話朗誦; 所以佢唔去旅行. 我地想參加PTA嗰個旅行.

想請問, 升上小二d功課好似多咗同難咗, 您地同唔同意?

iwff & Tomdog,

我好同意, 我覺得功課量多咗係因為每一樣功課要求多咗, 例如中文要作文章, 做完工作紙要在堂上present和寫reading report等. 再加上我囝囝都係無咩自發性, 所以要多d時間幫佢手. Thank you for sharing.

原帖由 iwff 於 09-11-17 15:57 發表
TSLiu,

升上小二的功課量都ok, 不是太多, 係寫中文字機會多左。反而係做project有點難度, 真係要幫小朋友一起做。希望他們真係會學習到presentation 的 skill 就好了。

iwff

...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-19 19:39 發表
hi各位
我仔得左喇, 25日註冊, 安樂晒

恭喜哂你呀!

原帖由 KooKoo 於 10-1-14 14:26 發表

iwff, 睇黎只係我仔個班主任叫帶返去睇, 我冇報親子歷奇, 而家想同佢報啲英文課程學, 但仲十五十六

KooKoo,
我囝囝話明天帶嗰本紅豆報告回校俾余主任睇, 所以佢好緊張要印每日影個d相出嚟貼好佢.

原帖由 KooKoo 於 10-1-14 15:30 發表

tsliu, 咦...今晚再問清楚佢先得, 係攞本報告/紅豆回校, 我仔只影左1次相咋, 好鬼懶, 唔得都要諗諗辦法....

KooKoo,
其實種咗成個星期都無好大進展, 畫圖都得, 我囝囝就係懶得畫, 所以影相貼上去咋!  

iwff & KooKoo,
我地用膠杯種紅豆, 有時用d暖水浸隻膠杯, 好似好d, 有小小發芽.

原帖由 iwff 於 10-1-15 11:34 發表
Kookoo,

d紅豆真係生長得好慢, 要有耐性才會慢慢大, 我估到時候帶返學校都未必會生長得好多呀!

iwff

我都係加涷水入棉花, 冇換呀!  唔可以用暖水直接淋落d紅豆架, 所以用暖水浸住隻膠杯, 等d棉花暖d.

原帖由 KooKoo 於 10-1-15 13:35 發表

tsliu, 可以用暖水架? 另想問要唔要換水呀?

原帖由 iwff 於 10-1-25 09:32 發表
各位媽媽:

因明天要去小西灣運動場, 請問應該怎樣去是最快的? 以我所知, 可以係柴灣MTR坐84M巴士去, 是否最快呀? 又好似有小巴去的, 是幾多號呀? 多多指教!

iwff ...

iwff,
我舊年係去杏花村站轉62號小巴, 同司機哥哥講係小西灣運動場落.

原帖由 iwff 於 10-1-25 16:32 發表
TSLiu,

唔該你呀! 我想問62號小巴是否都好快到運動場架?

iwff

iwff,
唔好意思, 好忙所以無上網. 嗰日去咗運動會做義工家長, 嗰度好大風, 中午又落雨要暫停, 最後4點後先開始放學.
‹ 上一主題|下一主題