用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向 ...
go

醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向 [複製鏈接]

Re: 醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向

nglee

小朋友發現得比較早,經過適當的訓練必定會有進步的.我小朋友輪候早期訓練其間,自己先付錢到協康做不同的訓練,有個別的有,小組的.你可以向協康青蔥計劃查詢下,至於小朋友需要做那種訓練則需要向專業人仕請教.另外當時我亦有請曾經做過早期訓練o既姑娘上門同小朋友做訓練.上堂固然幫到小朋友,但我們可以幫小朋友在上堂以外的時間溫習上堂o既內容.

加油啦!
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 醫生斷定阿仔語言發展遲緩,有自閉症傾向

nglee

等緊早期時,經朋友介紹o左一位以前在協康做過導師o既姑娘,當時係私人上門做訓練,大半年前收400元一堂(每堂一小時),好處係唔使同小朋友舟車勞頓,但因為教材要帶上門自然較簡單。訓練內容與現時上緊的早期相似。

我仔仔現時在屯門基督教服務處的中心做緊早期訓練。除了每星期一堂的訓練,另外有上職業、物理同言語治療。仔仔上左堂明顯有進步,另外因為每星期一堂的訓練安排在星期六,我地可以一齊上,我地都知多左平日可以點教仔仔,有問題又可以同姑娘商量下點做。但其他堂因為係平日要返工陪唔到仔仔。

我仔仔因為上到高班返緊早期至排到兼收位,考慮轉校要重新適應,仔仔幼稚園知道小朋友情況但好接受同照顧佢,又有同學仔,我地又想陪仔仔上堂,最後放棄左兼收位繼續上早期。
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾
‹ 上一主題|下一主題