用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 21:06
我明白你講
這就是說,b1學生條保險線放得前,可能頭三四已放了b2a學,咁如果你又將嗰間b2a放到好後,可能 ...
尋日學校升中家長會,學校就比左一些數據,我覺得今年係好嚴峻!屯門區:band 1,2,3 每banding約1370人
以band 1為例:先扣起320個自行收生,餘下約1050人
Band 1 至Band 2頭學校除四大外,田中、馬可賓、譚伯羽、南屯官、屯官、劉金龍、屯天共11間,約只有870個位,減一減後約有180Band 1生入唔到以上嘅學校!即係有180人跌落Band 2學校,即崇真、呂祥光、辛亥連、永隆、宣道!
幸好band 2學位有約1000個,即是話都一樣有180個band2生會跌左落band 3學校!
所以老師都講得好清楚,今年結果可能會唔理想,因為淨係屯門區未計元朗誇區黎屯門讀的,已經多左500人!
結論:唔可以太進取,否則較多人揀嘅學校一早收晒,後悔莫及!

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 06:59
但我嗰句唔夠b1位,所以我諗緊是否要採取你說的「保守做法」

你囡囡小學未開始升中家長會,未同你傾點排乙一二三?學校應該會比到一些實質嘅數據家長,佢地嘅講解會較準確!如果你想知屯門區情況,等星期一學校將資料放左上網,我可以share比你!我諗我女情況同你囡囡應該差不多,屯門區一線小學,三次呈分都考級五以內!不過我都會採取保守做法!

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 08:51
我升中嗰個係女啊,下星期先後開家長會呀
所以我而家自己研究吓喳
哦...原來係囡囡,咁一樣啦!起碼多間劉金龍墊一墊底!

la5711 發表於 19-4-6 12:31
英中又都算b2? 你b1中學的標準是?

屯門區確實有幾間英中一般學校都唔會當佢band 1計, 因為 band 2生都收左一半,大部份來自其官小!以屯門計,我女學校都只計屯門四大,田中,馬中,譚中七間算Band 1, 屯官,南屯官,劉金龍,屯天都係當Band 2! 但因為今年band 1屯門區成1370人,所以計數就計埋佢地呢幾間學校!

connie_51 發表於 19-4-8 15:16

考得咁好都要保守。
你仲保守啊!我揀左十間:
乙一 百周
乙二 馬中
乙三 田中
乙四 南屯官
乙五 屯官
乙六 屯天
乙七 劉金龍 (老師話女仔一定要揀佢包底)
乙八 崇真
乙九 呂祥光
乙十 辛亥年

lovelybaby2015 發表於 19-4-11 17:25
你有冇聽錯呀,田家炳定邱子田??
田中僅次于四大喎
正常自行報田中同馬中都一定多過四大的!因為唔係band 1A or band 1B都唔會揀四大,而2B以上嘅又會揀馬中同田中,點計人數都一定比四大多!
兩間保中今年都係39x份自行申請表,我之前聽人講馬中成7xx人申請,但冇考究真定假!
田中學校話1C-1B, 馬中就1C.

lovelybaby2015 發表於 19-4-11 21:33
老實說我覺得如果有人b2揀田中馬中我認為有d搏

我諗應該冇人會咁做卦?正如老師講咁係等同棄權!Band 1 約 1370人 - 約330個自行位+850個位(7間band1+4間較好的band2)
Band 2 約 1370人 - 約330個自行位+1000個位(已計埋較好嘅band3)
Band 3 約 1370人

以數據睇190個band1會入band2校,亦即是話有約200個band2會入band3校!
Band1生都入唔到band1學校,又點會輪到band2生呢?以上數據係學校於4/4/2019 升中晚會提供!

annielui 發表於 19-4-12 10:41
回覆 cherry0131 的帖子

跟據馬中面試信上打明今年是有469位申請自行.... :)
原來都得咁少咋!咁比起兩間保記都係多70人申請又唔算多啊!

poohpooh1668 發表於 19-4-12 12:04
4大, 譚中, 馬中, 田中, 屯官, 南屯官, 劉金龍, 屯天, 呢11間熱門計, 當自行全部收40人, 已收440人
屯門實 ...
學校4月頭舉辦左個升中家長晚會,powerpoint內寫出黎嘅數據我記低左!屯門今年約41xx個學生,未計誇區生!
學校就將呢4100人平均除3份,計佢每個banding 1370人!
學校條數係自行扣左320個,餘下1050個band 1生!
計七間band1+四間band2(屯天、兩間官立、劉金龍)87x-88x左右!
所以一減之下,就有170-180個band1生入唔到band 1學校!

我自己就一直計每校收120人,用11間黎計就會係1320個學位!如果咁計就唔會相差好遠!
不過band 2生仲有幾多機會派到入屯天呢,較難講!學校會upload d資料上網頁,如果upload左再分享比大家!

YmOra 發表於 19-4-13 06:26
學校計嘅和你計嘅都無考慮到扣減"跨區離開"本區的人數。
學校有提過嘅,我地自己學校就只有6個申請誇區,而今年屯門有新屋苑及公屋入伙或陸續入伙,所以有機會人數相約!即有新搬入黎屯門申請誇區入屯門的學生,也有誇區報其他嘅學生!只係人數上搬入黎嘅多,定選擇誇區出去讀嘅多!

lovelybaby2015 發表於 19-4-12 11:36
係呀,我們學校老師都唔敢講話夠位,但李金又實牙實齒話夠,仲叫人進取d,唔係佢咩玩法
唔知會唔會想谷大 ...
可能佢地四年前師兄師姐成績好,band 1比例over8成呢?如果唔係,風險會唔會好大?今日學校家長日,我問問班主任先!
‹ 上一主題|下一主題