用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣st Jo vs 聖三一
樓主: kiukiukiuma
go

九龍灣st Jo vs 聖三一 [複製鏈接]

家人有聖三一小學offer, 如大抽獎唔得的話,都大機會會入讀聖三一小學,所以想向現有聖小家長請教。家人在放學時係聖小學校門口觀察過,發覺有好多學生係講純正的普通話,請問聖小的國內學生佔的比例有幾多?一班有無一半係國內人?這班學生的操行如何?佢地英文程度高唔高?英文、常識、數學堂係唔係用全英語授課?會否英文課本但用中文教?學校語境得唔得?家人升中派位唔錯,想知道學生放學後外補情況普唔普遍?因為係雙職父母,父母需唔需要每日都要抽大量時間跟功課?

中文老師母語係普通話 幾好喎 。全校總共有幾多個 net teacher? 全校所有英文堂都係 net 教?一班有幾多個學生?我見學校網站全年長期招收小二至小六學生,知唔知係咩原因?有無教淺考深?多唔多成績好的同學,跳番去名官津小學?學生需唔需要大量外補去保持成績?因為見網上評語話學校係happy school ,但見學生升中幾好,所以諗緊會唔會係外補的成效?

聖三一升Band 1 大概係30-40% ,單獨睇數字就唔錯,但比併埋其他私校,這個升band 1率,係私校黎講其實唔高,我見其他私校有7-8成升band 1率,有些官津小學,都有30-40%升英中率,但就可以免費讀足六年。家人資源有限,所以好想知道,讀聖小駛唔駛大量外補?如果真係要,可能要留番係津校,將資源留係外補方面。因為除左學費外,仲有校車費,如加埋大量補習,財力未必撐得住。
‹ 上一主題|下一主題