用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 子非魚
樓主: jiljill
go

子非魚   [複製鏈接]

jiljill 發表於 24-4-15 22:53
人生中,讀書已經是比較公平的。

只是肯負出比別人多的努力,成績一定比別人好。

有一啲,叫學霸,佢哋天生記性好、領悟力強、完美主義、對知識有追求,一般勤力既學神,都唔會追得上!所以勤力,未必成績比人好!

mcl233 發表於 24-4-16 00:25
記性好,記住自己係學霸?~

你都唔好睇小,大既師妹,雖然初中咋,但差不多科科榜上有名,呢啲唔係霸係咩?一係alien

bobo000 發表於 24-4-16 08:33
係囉,你估讀4大女直真係壓力小?

不過唔係好多家長捨得名校既光環。
把口起人到,控制不了,但我可以控制自己介唔介意,理唔理會同上唔上心!

jiljill 發表於 24-4-16 09:49
每個人一生都會遇著大大小小不同的山,有人會選擇跨過去、有人會選擇繞著走、有人會嘗試挖隧道穿過去、有人 ...
教還教,佢受唔受又係另外一回事,小學、初中尚可聽下,但上到高中或有啲小朋友更早有個人睇法既,真係睬你都有味!

cafeva 發表於 24-4-16 10:09
我幾鍾意教會學校. 由細到大聽聽埋埋點都OK.
聽人教囉,自己教唔掂,不過我都好鍾意教會學校,尤其天主教!

jiljill 發表於 24-4-16 10:18

我覺得人與人之間係互動嘅。
自己覺得每個人都係特別既,你用咗大路方法教、講小朋友,但可以話你知,有啲小朋友會接受,有啲小朋友總有自己想法,就算兄弟姊妹,同一屋簷下長大,都有唔同嘅性格,我自己教兩個,都係兩種截然不同嘅教法、相處模式,邊做邊學,亦要經常提醒自己,邊個都唔係邊個既copy cat.

jiljill 發表於 24-4-16 10:29
我兩個小朋友性格都好唔同,但係兩個都係望住我跑,即時用嘅方法唔同,結果都差唔多。

所以我覺得以身作 ...
以身作則,當然重要,但我唔會控制太多,而家既社會唔可以只培養聽教聽話嘅小朋友,解難能力、毅力、社交、創意、自信等等都好重要

多多宝 發表於 24-4-16 15:12
好難相信spcc會係一間小學大手入4-5個
早幾年,咩都有可能,叻仔叻女何其多?!直資人數要維持好好先得!

yuki0120 發表於 24-4-16 17:20
我信,應該係四小龍的新基
但我知,上年有級10內,自行、直資都冇offer,要到6月先有yw call waiting 喎

anniellm 發表於 24-4-16 22:53
我識得有一個新基家長(上一兩屆),佢仔級廿幾有英華同港同offer,佢最後㨂咗港同

...
可能面試好,上一兩屆啲學校已經算近年易入。

anniellm 發表於 24-4-16 23:05
你話上一二屆好學校算易入,我又去新基網頁八下佢3年前升中,

真係有4位入SPCC喎,2位皇仁,2位協恩,8個 ...
嗱,唔好敏感,冇話新基好與唔好,易入只係講到圍情況,基本上,2020-2023年呢幾年,全港既升中、抽班都係比較易,原因大家知!

anniellm 發表於 24-4-16 23:26
唔係敏感,不如分享一下無其他無直屬聯系官津小學,升中同佢差唔多?等其他家長可以參考下
...
新舊基派位,不嬲都知勁,感覺就似兩兆強,精英班,小朋友能力高,故之然好,但壓力唔細,早年朋友東區,講明壓力太大,唔想入新舊基,而家升中讀緊top one 男女校!另一個,媽媽話級10內,有樂器,竟然自行冇份,spc冇得in ,yw 6月先有,呢個case係有啲怪!

jiljill 發表於 24-4-16 23:21
升中派得唔錯,但奇怪無人入 DGS。
Dgs 收得50個,又要有特異,感覺難啲!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊