用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園AM vs 學之園英普PM vs 民幼PM (help,老婆批評無 ...
go

根德園AM vs 學之園英普PM vs 民幼PM (help,老婆批評無貢獻) [複製鏈接]

老婆話我成日無意見無貢獻,所以開左個A/C想虛心請教大家意見。
小女性格特徵:中細B
在家-頑皮,多多要求,反應快,口齒伶俐,未夠兩歲已經識講好多句子,成日發問,但唔鍾意死背既野(例如A-Z)
學校(PN) - 坐得定,專注,投入,表達能力強,偶爾會對老師說出要求(例如我食完茶點係咪可以翻屋企)

老婆的見解-

1. 根德園》 可以train 到小朋友自己主動做功課,唔洗煩到家長,中數強,但英文唔得同埋唔想6歲前要小朋友過小學生活

2. 學之園》老婆最愛,又近屋企,好難考都考到,收around 10個。好全面,仲要係英普班,但可能好谷?同埋牌子無根德園出名?

3. 民幼》家姐讀民小,但妹妹家姐完全唔同性格唔同能力,老婆心頭高唔想妹妹讀民幼,因為樣樣都很average, 不是特別好,除左升小有backup, 另一方面又怕兩姐妹有代溝。

我自己覺得最好係可以幫妹妹叩到一間出名官津,但妹妹得10分,無宗教分。
請大家賜教。

4    0    0    0

多謝各位寶貴的意見自己check 叩門資料原來要扣出名官津好難,所以都係target直私好d, 但係最矛盾係除咗女拔萃,德望,spcc,仲有邊間好得過民生小學有中學backup?自己好鍾意港童但係喺香港太遠目標唔係cky IB 學校。

我老婆應該唔會放棄學之園,佢喺夸國企業做覺得presentation skills, English oral 同普通話好重要.
佢話-
民幼雖然有net,但個net其實係教做功課寫字,浪費咗個net。
普通話真係教得好普通。
但民幼絕對係一間好學校,校風好。

回覆 DengCK 的帖子

當然係活動教學

回覆 DengCK 的帖子

我都知,只係唔係太多活動教學既傳統小學,所以有時好矛盾。

回覆 02413124 的帖子

有邊個唔想叩st Mary maryknoll , 不過原來唔係個個都有得叩

回覆 02413124 的帖子

老婆只係唔滿意民幼民小既語境,始終係廣東話為主。
佢要英小同普教中。但又好欣賞民生15年教育,校風家長都好好。

回覆 sweetbride119 的帖子

Thanks, 你唔講我唔知,我地只係報左SPK

係呢一刻,我地覺得小女有潛質考到神校,因為佢自己而家已經識得簡單解讀故事接龍,理解能力好強。不過當然都要睇未來兩年的造化,同埋一山還有一山高。如果唔得,我地唔會強求,不過都想揀一間可以令佢發揮既幼稚園。

回覆 sweetbride119 的帖子

OK,相比LH, KV 較大機會考到CCKG?

感激大家既留言,老婆大人決定忠於自己既選擇-LH,因為6歲前係語言爆發期。
如果好好彩SPK收就當然會去。
CCKG- 應該唔會報,因為如果只係為左女拔而讀,咁女拔唔收咪好慘?女拔亦都唔係唯一最好既學校。讀meh 學校唯有靠女女之後既能力可以去到邊。

v

回覆 sweetbride119小女
‹ 上一主題|下一主題