用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如發現子女在初中期間拍拖怎樣算?
go

如發現子女在初中期間拍拖怎樣算? [複製鏈接]

我呢個另類爸爸就無呢樣煩惱,自細就話俾阿女聽我唔反對佢中學拍拖。如果佢有拖拍,可以大搖大擺咁拍,唔怕父母反對。不過,過兩個月就要考文憑試,都未有聲氣。

annie40  似乎是老爸有點失落啊!  發表於 14-1-18 21:35
annie40    發表於 14-1-18 21:33

YuYuMother 發表於 14-1-18 20:19
有時唔到你唔開明呀!太大反應又日哦夜哦,到佢真係拍拖都唔會講,到時乜都唔知仲擔心呀。
溝通 ...
我都係咁諗。

YuYuMother    發表於 14-1-18 20:36

annie40,

其實妳一向知道我揍女最大目標唔係要佢讀書叻,揾大錢,而係要佢一世快樂。我見佢阿媽當年同我拍拖果種開心法,真係想佢感受吓。

幾十年前的家長好,現在的家長好,都近乎一面倒地斷定拍拖危害學業。

讀中學時見過一定數量的拍拖個案,從這些個案中,看不出拍拖究竟對學業有正面或負面的影響。

拍拖時男女都如沐春風,教育心理學家說,心情好更加想去學習。我猜想,愉快的人更有積極性去做一個有用的人,尤其是不想差過女朋友的男孩子。當然,拍拖對學業亦有負面因素。在種種正正負負的因素激盪下,總的結果是正還是負,就難以斷言。

但為何一面倒地說是負面呢?有誰可以給我一個科學化的解釋?
‹ 上一主題|下一主題