用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小學讀local school,中學才轉國際?
go

小學讀local school,中學才轉國際?   [複製鏈接]

就系唔適應,至要讀IS。適應的話即系英文已經接近 native speaker 水平,甘仲駛讀IS嘛?(唔計教學模式及唔駛考DSE先)
以前我地個代人,中文小學上英文中學,都要一輪適應期;中學畢業去外國讀書,又要一輪適應期;香港的大學畢業生去外國讀研究院,英文又要重新學過。我有一個老友,系香港的大學工程系畢業,系香港做佐幾年野,被一間美國公司請佐,移民佐去美國做野。初初去到,一口港式英文,好多野又唔知點表達,總之講英文講到一塌糊塗。香港中小學教英文就系教到一個學生學十幾年英文都唔識講。甘可以點呢?咪咬緊牙關,自己努力適應佢。而家過佐20年,佢系美國生活得好好,事業有成。

一個差不多三十歲人,無語言天分的男士,系唔容許犯錯的職場上都可以適應。甘又何須擔心一個十一、二歲的小朋友系學校唔能夠適應呢?

唔單衹英語水平、口音、mindset, 仲有一個文化認同問題。
如果細細個就讀 IS, 明明本身系土生土長的中國人,但系中文就半桶水,對中國歷史文化一知半解,聽的流行曲、看的歌星、明星、電視、電影又與主流社會唔同,品味、價值觀又唔夾。其實長大後,會唔會覺得自己唔系香港人?但又唔知系嘜野人?

Activehealth 發表於 17-11-10 08:52
毋忘初衷!

IS 課程設計,是給在港的外國人學生,及在港有外國護照的港人學生就讀,目的是培育世界公民。 ...

其實,我剩系想問,有無人識 D 國際學校畢業生有文化認同問題?

即系,自己明明土生土長,但係又好似同其他香港人唔同。自己唔系外國人,但系又唔系好似香港人?

torunpoland 發表於 18-4-4 23:10
中國文化之中,有很多尚高的理念:仁義禮智廉......而在西方文化之,也有相類近的概念。不過,有一樣,我發 ...
萬般階下品,唯有讀書高

唔系中國人獨有,猶太人都有。

torunpoland 發表於 18-4-5 09:17
回覆 kwunpa 的帖子

謝謝賜教。我對猶太文化不認識。

其實明你意思。猶太人雖然認爲知識至上,也會要求孩子背經典,但他們的教育都會培養孩子靈活思考、創意、批判精神;不像東亞學校,衹注重操操操、考試高分,培養奴才。
‹ 上一主題|下一主題