用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園AM vs 學之園英普PM vs 民幼PM (help,老婆批評無 ...
go

根德園AM vs 學之園英普PM vs 民幼PM (help,老婆批評無貢獻) [複製鏈接]

wanpeng9399 發表於 17-12-17 17:17
多謝各位寶貴的意見自己check 叩門資料原來要扣出名官津好難,所以都係target直私好d, 但係最矛盾係除咗女 ...

神校就唔好太强求。你入LH website, 睇它的placement results, 咁味一清二楚了。
至于扣門,神津就不要想了,不是凡人可扣的。 KV 所謂的優勢也是指一船好少少的津校吧

LH 語景唔錯,課程進取,如果一般直資也唔介意,不一定強求入神級直資,而且唔喜歡傳統教學,我我覺得可選LH。

KV : 中數教得好(聽聞), 英文語境一般,如果自己家中有好英文語境,咁KV 都是good choice.

我個人就prefer 日日都有NET 跟進,這不是一星期補一、二堂英文可補返來。

02413124 發表於 17-12-17 19:55
Kv 中數真係唔錯,k2 上學期,小兒唔算醒都已經可以心算7+5 呢d
呢剛畢業個屆有同學叩到st mary (呢間超難 ...

扣門成功入神津機會很小,不應寄厚望。 民生今年升小也有人扣入LS and SMC, 我覺得意義不大,因為代表性不大。民幼33人四位老師,NET 也很忙的,校長唔會浪費資源。
LH 好像也30人,分別不大。

02413124 發表於 17-12-17 20:10
其實大仔當年sc am ms am 都放棄ms
結果眼見全班同學(30人)就算考唔到dbs, aps, kts 都仲有禮賢,崇小, ...
我是指神津。 你指的學校並不是我指的範圍。

wanpeng9399 發表於 17-12-17 20:35
回覆 02413124 的帖子

老婆只係唔滿意民幼民小既語境,始終係廣東話為主。

民小不是英小,但是也有英數,有NET 教reading. 民幼語景我們用家還是覺得很好,小兒和鬼妹鬼仔鬼佬鬼婆講通無問題。不過普通話就很普通,因為我們在家唔講普通話。

幼稚园入名小最劲是寶山,其次CCKG/SKH
寶山超多人入SPCC, 就算唔入SPCC 都去IS, 唔會入平民學校。
CCKG 入DBDG 佔盡優勢。
SKH, 一年有30人左右入spcc, SKH 課程浅,靠家長勁谷。 SPK 也是靠家長谷。
‹ 上一主題|下一主題