用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題 ...
樓主: nhi
go

醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題   [複製鏈接]

回覆樓主:

讀得醫科都是考試尖子,但考試尖子是否代表學術尖子?可能只有三分一是真正學術尖子吧?!

ANChan59 發表於 19-7-8 17:39
可能根本不是尖子,只因為名額多咗,學生人數少咗!
醫學院只看成積表收生, 十個狀元八個都讀醫wo. 社會對醫科生的期望的確比較高.

ANChan59 發表於 19-7-9 11:42
我識人子女每年暑假期間,回港後,都補習,包括 Cambridge, Oxford and Owens etc. 英美都有!
...

補到幾時。第時出來社會做野又請"補習"?開返間"職業補習社"啦!醫生律師會計師各行各業系公司搞唔掂or想升職,出面搵"補習社"補補,全科,針對性補都得……

ANChan59 發表於 19-7-9 12:09
我傾向相信除了特殊例子,狀元跟榜眼探花是沒有分別的,最大分别只是某日考試水準穩定及捉到路的原因。

...

香港單向性以成積分數定入學條件也是令人 疑惑的. 假設有理科尖子,數理化已遠超出上限,即能力遠遠高過上限5**,但中英通識可能衹得中上,不是太差的,但總成積卻唔夠全科剛達標的"考試尖子"。咁醫學院會否揀錯人?

ANChan59 發表於 19-7-9 13:56
反映出香港沒有新的經濟増長引擎,傳統及半新舊產業的工種沒有議價能力,人工升幅太慢了。

昨晚一班朋友 ...

由細到大都將學習過程終極量化,衹求分數,快速達標以操題,Tip題捉題爲捷徑,那就失去了深度思考的能力以及對學術的passion, 哪來的研發能力?香港還能出多少研發人才?

ANChan59 發表於 19-7-9 21:27
我都有些感觸,但不適合在這裏講,遲些在日誌噏吓。

嗯,好的,留多幾隻字!

Acatmom 發表於 19-7-12 16:55
Hmmm.. 有感而發咋...咁講...香港的補習勁過 Cambridge, Oxford, Owens ....英美大學嘅professor
...
英美大學唔會湊仔咁教學生。上堂講完理論就要返去自己舉一返三,自己鑽研,要自主學習,香港學生可能喂慣左。我們以前英美讀大學,二年級做的實驗,三年級先教理論,學生要先自己深入思考問題。

武航 發表於 19-7-13 13:34
分享一下十幾年前張五常大教授 自己的説法
話說有學生投訴佢唔教書成年都未見過人
佢回覆, 港大嘅學生要教 ...
所以我覺得喂養式教育下的考試尖子唔代表學術尖子。
‹ 上一主題|下一主題