用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習溫到很激氣!!!
go

溫習溫到很激氣!!!   [複製鏈接]

溫果二個鐘有無休息?有啲小朋友鍾意一口氣溫,有啲會覺得不停做好慘,不如比佢自已訂休息時間,例如做完2本練習就休息10分鐘,自由做自己野,但10分鐘後再進入下一part,睇下會唔會好啲?

timothy_mto    發表於 16-12-29 11:51

辛苦你啦有時教小朋友溫書,真係恨不得打開佢個腦就咁倒啲知識入去!自己讀書都無教佢讀書咁辛苦!可能佢開始大個女啦,唔鍾意比人mon住晒,想當年自己讀書都經歷過。佢唔鍾意溫係咪覺得其實自己識晒但又要不斷重做所以覺得煩?改用模擬考試形式比佢試下可以嘛?

我女有時都話佢識晒架啦(唔想再溫),我就會攞本薄畫份試卷比佢做,佢做錯左就會默默返去溫。

200904  高招  發表於 17-1-5 10:22

jessiejy 發表於 16-12-28 15:09
大家都係父母, 辛苦唔緊要, 就算結果不是預期都冇所謂, 最緊要佢有努力和父母有幫助佢, 唔係覺得係迫佢和害 ...
小四呢個年紀唔大唔細,但已經覺得自己好大個啦。不如你拉佢坐低,講返你心聲,唔係為自己宜家係想幫佢,如果佢覺得你個做法唔好,錯左方向,咁就試下問佢心目中應該點去溫?或者想隔幾耐休息一次會輕鬆啲?考試我地做家長有時見佢地漏氣真係好嬲,但係如果再迫只會令裂痕加大,比佢揸下主意,你定個大目標(例如5日內中英數每日都要溫到,中文要抄1至10課每課生字兩次,英文要溫XXX,數學就做補充幾多課),而佢定進度(第1日中文抄多啲,英數剩係1課,第二日無中文,集中溫英數‥等等),休息間隔,令佢溫書之餘你同佢都可以輕鬆休息下,咁會唔會好啲?
加油呀!
‹ 上一主題|下一主題