用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 (比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 ...
樓主: 細佬Bebe
go

(比較)香港讀國際學校 v 先讀本地學校中學出國讀 [複製鏈接]

目標都係打算送佢去外國讀大學 (讀到既話 讀唔到就唔勉強啦)

而家仲15/16 猶豫緊邊條路好

我係新手媽媽 以下係我刨左好耐EK 又問左好多人既two cents分析 歡迎討論同指教!

A) 係香港由幼稚園開始讀國際學校 讀哂year 13 大學先出國

優點:
1)香港LS 升學讀書壓力大 讀IS 家庭和諧啲 兩公婆(在職)多啲時間搵錢/休息 唔駛晚晚溫測驗 (我地願意陪佢學習)
2)小朋友有留白 可以培養睇書既興趣 我係真心想佢鐘意睇書
3) 小朋友會比較presentable 會識問問題 英文 普通話應該會講得好啲
其實好想佢自主學習 唔知係咪唸得好理想 國際學校係咪真係做得到呢?但我自己讀local school見到身邊既朋友9成都唔多睇書同對知識無渴求

缺點:
1)(最最最重要)中文讀寫比較弱 一般國際學校生都比較抗拒中文 無信心自己係呢一點會比其他家長做得更好 如果中文唔好 驚佢將來難就業
2)讀書氣氛唔夠local school
3)國際學校啲同學仔普遍都家庭環境好啲 驚佢變得重視物質(不喜勿插 可能係我識既人少)我自己識一批IS朋友 都比較唔肯捱 (唔算有家底 所以我覺得同家底無關) 比較爛玩 重物質 鐘意攀比

錢(唔計興趣班):學費雜費1年2x萬 讀15年 當350-400萬

B) 香港讀local school 全力訓練中英普同數學 唔想佢去最top local school 但想入啲師資同氣氛好少少既直私
其他科佢盡力讀就算 中四去英國讀boarding school 考gcse and a-level

優點:
1)中文底子好啲
2)刻苦耐勞啲 過慣左努力讀書既日子
3)同學中 貼地既比例會高啲

缺點:
1)係香港點都要谷下 如果唔係都入唔到好既中小學 同英國好既中學
2)送出國驚學壞 同父母關係可能疏啲

開支:
我暫時對呢條路不是好了解 但我大概既了解係 要去好既學校讀 香港都唔可以太差 所以應該要咁行

私幼:每月7000學費連雜費
直資私立小學中學: 每月6000-10000學費雜費
為左考到直私學校既補習 要寫係portfolio上既興趣:5000一個月
以上加埋 出國前要用大概150-200萬
出國4年 200萬
總數都350-400萬

我計過 錢銀上 兩邊好似唔差好遠
行B路既好處係 more flexible financially 除左出國讀boarding school個筆 其他都豐儉由人 如果中途覺得佢唔係好肯讀書 可以cut好多駛費 但國際學校就係一條不歸路

請大家多多指教!

26    0    0    0

Moonlight819 發表於 19-10-10 07:42
其實你指的讀書氣氛是什麼?我見囝囝全班的學習氣氛十分好(老師會share平時他們上課的video和相),同學積 ...

Yup LS students 係心底唔鐘意讀書 唔追求知識

但我知某間好多人讀既IS 學生都好懶散 初小佢地ok 但好多高少 中學 開始多功課就好懶散

鐘意睇書 對我泥講好重要 而呢樣一定IS做得好好多

964000 發表於 19-10-10 09:06
不過也要提你IS雖然會包很多課外活動,不少是免費,但你也要預留budget 作其他活動,例如補中文,學學器, ...

係呀 我會預通漲 我地唔係炆炆緊

我知道IS學費通漲好勁 10年後到中學已double

LS學費補習班學野錢都係 所以我無加入通漲因素

如果讀IS 我想佢係香港讀哂考埋大學先 等我盯著佢多幾年

yaijing 發表於 19-10-10 09:54
選擇 IS:
1.中文 : 揀間中文較好,再課外私補。
2.讀書氣氛唔夠 LS: 你係咪想話國際學校冇乜考試測驗,所以 ...

4) 呢幾個月既香港?點解咁講呢 你小朋友幾大?

Lok0211878 發表於 19-10-10 09:15
如果大個出外國書最好先又細讀IS,   否則去到溝通唔到又係群Chinese. 經驗之談
...

係喎 呢點無考慮到!

vincat 發表於 19-10-10 11:51
我個女讀直資小學同中學到中二再轉國際學校, 原因由小二開始中文一直追唔上, 其他科目因為係英文成績無問題 ...

直資LS 英文學校 中文好似都係差啲

我自己中小 英中 鐘意英文 唔睇中文書 所以中文都係麻麻

語文係真係有取捨既

但講學習curriculum IS就一定好好多

我唸我都係偏向國際學校 始終個啟發性同全面教育係好過填鴨式 中文就自己再同佢一齊努力 自己都要睇多啲中文書

cloud999 發表於 19-10-10 12:30
可以考慮在英文local school 讀完初小或小五甚至小六之後才轉IE也ok, 打好中文底子,致少不抗拒中文…
...

呢個係折衷既路 但我呢個階段唔太考慮 可以當係行左LS中途既plan b

一來唔想小朋友面對轉校
二來 唔想拎LS最辛苦既考小學 讀小學 跟住去IS最辛苦既中學

IS最開心係幼稚園同小學 中學都chur
LS全家人最辛苦係考小學 預備升中

同埋 而家要中途轉IS 越泥越難

deco99 發表於 19-10-10 14:48
我同意呢個說法喺呢度問,一定多人講IS好,喺LS問可能就多人講LS好,其實呢個問題都俾人討論咗好多年。
我 ...

讀IS當然要出國讀大學 唔target本地大學 有朋友係esf>hku 佢都話要適應 佢細妹就完全適應唔到local u

我而家local and international 都有報 當然係有offer再揀 再詳細唸 但想先開始分析general implications 同自己再作資料搜集
驚到時先分析可能太遲

b3410 發表於 19-10-10 15:20
我小朋友剛剛LS轉IS,開心就一定係開心,因為多咗自己時間,學校玩的時間也多了很多,也多時間運動。不過, ...

多謝您既分享!

佢讀邊間小學 少功課

同埋呢 佢轉IS難嗎?好多人都話好難

964000 發表於 19-10-10 17:18
其實好難比較某一個人讀IS定LS開心,因為讀LS開心的通常不會小學轉IS, 所以無從知道會否轉完之後其實更開 ...

想請問 要入到英國top boarding school要咩level? 係咪要LS 名校 男拔spcc 個啲? 考咩

b3410 發表於 19-10-10 20:05
功課其實也不可以算少,不過,好多改錯之類,如果正確率高,唔使改,已經節省很多時間。而且學校間斷性有功 ...

而家y7仲多位 再過十年我覺得未必
因為IS越泥越多locals and mainlanders 少expatriates 好多都讀到year 9 or above

我個人既forecast only

964000 發表於 19-10-10 17:32
家教,屋企是否注重學習,家長期望,平時有冇同子女溝通等比學校更重要。
如果自細同佢講「呀爸大把,你讀 ...

我所講既讀書氣氛
就係怕好多呢啲二世祖
正是我既擔心呀

Jane1983 發表於 19-10-10 21:18
回覆 964000 的帖子

其實富三代好多都唔係hea,屋企好努力栽培,勤力讀書又有禮貌。唔記得邊度睇過有個讀I ...

Yes
I heard the same about CIS

人生最恐怖的,是天資比你聰明,而且有家底豐厚得多的人,比你還努力很多。

Jane1983    發表於 19-10-11 08:03

964000 發表於 19-10-10 21:53
你小朋友先K1咁快要問定?你大D我先話你知啦,不過我識個D全部都是自細讀IS入的。
...

哈哈 好啦 多謝你 我到時真係要請教你

964000 發表於 19-10-12 09:02
有一様我覺得很重要,讀IS小學會多機會做運動很多,我女現在校內ECA加校外,游水打波一星期都五個sessions ...

IS既lifestyle 係健康好多

Radiomama 發表於 19-10-12 18:36
係㗎,我仔由Y1-6都係晚上八時睡覺;中學後8:30pm, 今年Y11 也是9pm

佢地咁早訓 咁你地平日係咪無咩親子時間? 要等星期六日

nkd 發表於 19-11-6 16:31
我算係你講的B,無乜你講的缺點,唯一缺憾係做唔到9點前睡覺。

咁犀利?你係無谷下 入到直私?

小蘋果2號 發表於 19-11-7 10:06
我大女喺直資讀到小三,小四轉IS。其實佢喺直資都讀得開心,我哋亦一心俾佢中四去英國讀boarding,所以佢 ...

係 係個個環境 唔夠努力 可能會換泥自信心不足

我都支持讀IS遲啲出國 始終想佢係身邊耐啲

hkbusfan 發表於 20-7-8 11:30
回覆 細佬Bebe 的帖子

我同你的concerns/諗法好相似,我小朋友出年讀K1 (struggle 緊行LS/IS邊條路),請問 ...

IS

hkbusfan 發表於 20-7-9 09:42
回覆 細佬Bebe 的帖子

thanks for your reply! 你依家揀咗IS 後, 當初的concern係咪已經冇咁concern? ...

Yes

As soon as I opted for IS, I am not that concerned about Chinese proficiency.  After getting more understanding of IS (and also LS), I realised how they learn, their learning interests, the way they think, etc. are way more important than Chinese proficiency.

I do put effort on developing the Chinese proficiency for my kid and it’s on the right track I think.  My kid’s interests in Chinese may subside when school starts, I dunno.  But anyway,  I dun think Chinese concern should outweigh other aspects of education.

‹ 上一主題|下一主題