用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 子非魚
發新帖回覆
go

子非魚   [複製鏈接]

自行收生每間中學嘅準則都唔同。我以前任職過某間中學,自行有40個位,但有大約有10個位會留俾校委會委員d親戚朋友,剩低約30個位俾出面爭。當中又要預留一些學位俾區內相熟嘅小學,佢哋推薦嘅學生通常都係品學兼優,質素比較有保證。再剩低嘅就只有大約10個位公開競爭,呢個時候學校就會睇申請者嘅成績/RO/操行/獎項/面試……

ekhc    發表於 24-4-15 10:24

minnieevergreen 發表於 24-4-14 13:07
直資學校我不感驚訝﹐
但如果是津校﹐真的可以嗎???

自行收生嘅意思係學校自己揀學生,有絕對自主權收生。自行收生沒有上訴機制,外界沒有機會質疑學校的決定。
如果學校故意收些差學生,蝕底係佢自己。佢哋留位俾校委會成員,係因為果批學生會報告班房的情況俾家長知,家長會轉告俾校委成員。在委員的眼中,佢哋嘅報料係可信的。所以好多時學校管理層開會時,佢哋都已經掌握了學校課堂的情況。

gccky 發表於 24-4-14 11:37
嘩!原來咁難,冇諗過有人情位添!咁我都要返去讚下個女,雖然不是大滿貫,但佢自行都成功1間1A女校 :fort ...

只能說你囡囡係真才實學,很有競爭力。

qinqinyan 發表於 24-4-15 12:18
仲有老師、校職員仔女

(我嗰間學校嘅情況)有但唔多,每隔三兩年有一兩個。反而佢哋介紹唔少親戚朋友申請,但不是個個都收,要同其他申請者一齊爭。

rsx 發表於 24-4-15 15:39
咁到大抽奬假設有聯繫或直屬位,又可唔可以(暗中)留位比有關人士子女?
...
我唔知道。因為我嗰間中學當年冇聯繫或直屬位。不過理論上大抽獎時學校冇話事權,要等叩門時才能自己再揀學生。

rsx    發表於 24-4-16 09:09
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊