用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資學費
go

直資學費 [複製鏈接]

回覆 小曳人 的帖子

我學校有強制捐錢(冇格仔剔唔捐,最低消費 500)同埋廁紙基金(女校廁紙用度高),咁樣就唔見左一千蚊。因為校舍舊廁所冷氣機整極都壞,學校又整多件維修費,每人交多 300。加加埋埋,一年至少畀 2500。讀津貼都咁,讀直資就更加唔洗講。
如果有中學部的話,d 錢係上繳中學部,中學部撥給一部份畀小學部用。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

d 人話津貼唔洗錢,其實唔係,只係分開畀錢唔覺原來畀左咁多。
交左冷氣費同堂費 450,然後要交廁紙基金,廁所真係冇洗手梘液(用完就冇,等幾日)同抹廁所板清潔液。維修基金就睇果年好唔好彩,d 野有冇壞。仲有額外印刷同埋圖書費,應該係都接近 200。不過呢 d 都畀啦,自己要用吖嘛。最唔服氣係 d 強制捐錢。

回覆 b3410 的帖子

冇得唔交,有同學試過,畀老師追數,然後話學校咁辛苦養育我地,畀個安全環境我地讀書等等之類,煩到你唔交唔得。不過都算了,學校有返咁上下名氣,老師質素都好好冇 hea 教,升中又有好大保障,就當係畀平價學費。同埋學校都算係咁,如果有兄弟姊妹的話,是但一個交一份錢去捐就得。

Chirley    發表於 17-12-18 14:29
adrio    發表於 17-12-18 09:40

回覆 YuTungMaMa 的帖子

因為女仔廁紙用量好大,兩三日就搞到廁所冇廁紙。

回覆 retriever 的帖子

校友捐款有的話銀碼應該唔大,唔多覺學校有大轉變,最近果次就係安兩部電視,再對上一次係免費校園雨傘。小學部就唔覺有任何改變。
冷氣機年年壞,冇辦法,佢唔漏水滴到成張檯濕曬已經收貨。成日都要搬檯避漏水。冷氣費我唔知算唔算平,400 蚊算平定貴?好似冇加過價。同埋我地唔畀長開冷氣,開 10 分鐘左右就要熄,所以影響都唔太大。

至於 NET,我地 d NET 唔教英文科,只搞聚會、派對同教下話劇,一個已經夠曬。另一個 NET 就完全唔教書,只搞話劇。

回覆 retriever 的帖子

換曬咁多部冷氣機太大工程了。每個班房都有問題,一係漏水,一係唔夠力,一係好嘈,之前換一部冷氣都搞左好耐。
最正係教員室冷氣,一行過,d 冷氣真係同高級商場果種陣陣涼風感覺一樣,就算摸教員室 d 牆都比課室 d 牆涼好多。所以我呢 d 雪條人一年四季都熱到流曬汗,黐住教員室 d 牆就即刻降溫涼爽,有老師開門的話就正吖!

不過好彩女仔多數都係怕凍,好少好似我咁冬天都可以流汗甚至生熱痱嘅人好少。夏天真係咪搞我,諗起以前大汗滴細汗,老師都係一句「心靜自然涼」。
‹ 上一主題|下一主題