用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

回覆樓主:

如果香港升學,揀spcs
如果小/中學移民,揀mcs
如果大學去海外升學,揀spcs

ericwong520 發表於 23-2-17 17:50
唔好意思,可比多少少提示  SPCS 反而適合香港升學而mcs 適合移民?
...

我係中小學一齊睇。首先2間女校都教好學生,英文又好好既:

如果香港升學,揀spcs->
小升中近100%,keep 住中英數合格就唔擔心。另一間要爭,心理壓力大d.

如果小/中學移民,揀mcs->
免費,慳返一筆錢for移民,又唔怕升中比人screen走因為反正都離開香港/中學讀一陣就走無所謂啦,無包袱

如果大學去海外升學,揀spcs->
有2條升學paths, 而且成績不輸海外名校,但外國top school 又貴又難入,呢間抵讀好多,仲要係cwb ja wo。

hkpapa852 發表於 23-2-18 15:20
除咗錢,如果諗住移民或小學就走,其實都應該係SPCS,佢地既學生英語能力係小學已勝人一籌 ...

咁係錢vs英文能力了。我倒覺得反正去外國,英文都一定好,mcs英文又唔差,但每年可以慳返5萬5學費。當你6年級先走,呢度都近30萬啦。

當然如果錢唔係問題,就無問題啦。(emoji)

回覆樓主:

我覺得呢幾間女校英文都好好,如果再比邊間英文好d, 就算贏都係贏個馬鼻,無咩意思。一間學校總有人英文勁,有d人無咁勁但叻其他地方,所以好難比。

至於點解多數人都講同一間,我諗大家concern 2條升學paths 多過錢(笑)。老土講句,無一間最好,岩自己個女同屋企style先係最好。

回覆樓主:

做咩事中學ywg都排到咁後。。。因為電影事件?
‹ 上一主題|下一主題