用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂 ...
發新帖回覆
go

兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂   [複製鏈接]

hiuching8 發表於 23-11-12 20:11
好明顯係太懶,中一第一次測驗多數係背誦嘅嘢多,多查字典就應付到。咁懶就算佢讀band 2都未必合格。
...
只可以講要加倍努力...

nicolemummy 發表於 23-11-13 08:59
孩子當年跌落Band 1線下第1個即B2頭(我地推測到Band 1線),運氣又不好,抽到第3志願B2B中文中學。

之後 ...
唔可以咁樣比較,升中一唔同晒,睇下自己付出有幾大啫...

heidya 發表於 23-11-13 11:16
未適應者, 唔使擔心, 同校有相同情況, 老師同家長都明白, 無特別去谷, 只是安排下學期針對輔導弱科........ ...
咪係,第一次測驗咪當適應及經驗喎..之後考試咪可以針對去改善. 小朋友夠勤力,父母夠財力既話咪得囉...

lot888 發表於 23-11-13 18:43
唔知有冇家長同我一樣覺得篇文章可疑。如細看,有相當多疑點。全文可能只有一,兩成事實,七,八成係寫手傑 ...
世事被你看透了

acgy 發表於 23-11-23 10:55
我個人認為,能夠選喜歡科目,比盲目追求高BANDING學校更重要。就算比你入QC,如果理科人但因為排名唔夠前 ...
咁又要講,唔係入QC你又未必理科去到咁強呢,又點知自己係理科人呢,是嗎?針冇兩頭利.再講如果你在QC係最TOP果批理科人,你就唔會話盲目追求BANDING呢句說話.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊