用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 重讀問題
樓主: 大b豬
go

[學校] 重讀問題 [複製鏈接]

小孩今年K2,(廉收位) 因有遲緩問題 本人想他重讀K2 OR K3 才上小一,
但校長回覆 是沒可能有位重讀的, K2 OR K3 都沒可有位,
因K1 的學生要升上, 及不可能超額收生, 我感覺是校長本身唔批.
想問大家我可否照升上K3後, 再出面自行找另一間幼校重讀K3 嗎?
**因為今年9月份就要選小一.
   2    0    0    0

多謝兩位建議..
主要認字,寫字較弱 看看有乜課程較合適

回覆 濼晴 的帖子

已問校長 話無位給重讀 K2生要升上.所以我有信都無用,乜都做唔到.

回覆 piglet0529 的帖子

就是認字,寫字弱, 不是學校問題.所以先想重讀.但學校不接受.

小朋友 4月出世的.k1是讀一般幼稚園,
等到k2 才獲派廉收位 另一間學校就讀(即是現有就讀的學校).
現在k2 下學期見小朋友認字,寫字能力都弱.而學校不給重讀k2.
只可直升k3 有廉收位, 如自行找K2 轉校就會無左廉收

pocoyo123 發表於 16-9-12 23:06
亞仔當年重讀, 都搵左好多間幼稚園, 樓主, 你因為是以兼收位, 所以, 不要轉校, 如果學校不批准重讀K2, 就直 ...
現在問題就是小一不能不選校,因為我沒有k3重讀學位. 所以最煩惱.

Sask999 發表於 16-9-13 10:44
我仔之前係E位+主流幼稚園。在K2時感到佢小肌肉差,寫字好辛苦。由於他是細仔,所以我們要求幼稚園比佢ret ...
你好好彩學校肯給重讀, 我小朋友學校就是不給重讀學位. 近選小一仲有2 WEEK 多, 我好迷茫...

Sask999 發表於 16-9-13 17:23
因為我仔個間係一般幼稚園,如果有位一般都可以。
我的都是一般幼稚園,最大問題是校長. 所有學生都沒可能給重讀.
‹ 上一主題|下一主題