用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

Boris:
昨晚沒通告, 但我有看到手冊, 可能是因為要我補填一些地方 (老師有逐點註明).

wyl:
Workbook 應該不是收漏了, 囡囡只說老師替他們 Keep Listening 那本書. 但是他告訴我數學要帶一本綠色封面的練習題, 問他是否指現代數的習作或全方位, 他都說不是 , 今天正式上課, 回家再問一次吧.  
昨晚問囡囡吃了三文治怎麼還那麼餓, 原來他們會彼此交換食物, 他 Share 了半份三文治和蕃茄仔給同學, 他則吃了同學的粟米片. 他一直說三文治好吃, 要我今天再弄一份一樣的, 今早我加大了份量, 又放了一包餅乾, 應該夠了吧

wyl:
"我囡沒有提要帶數學練習題,但如果是綠色封面的,我估可能是現代數學內的那本習作簿吧" >>> 我給囡囡看過了, 他說不是
"請問你們的班號有沒有變?我囡說老師對她說她的班號由於13變了12" >>> 沒聽阿囡提, 問了他好多次, 他都說是原班號.
倒是坐在他旁邊的同學換了好多次 (爽爽都曾經坐在旁邊 ), 昨天聽他說依高矮重新安排坐位了, 以後坐位應該就不會有太大的變動了吧.

阿囡班號仲後過你哋啊, 今晚返去要再問一次
囡囡的新朋友唔少, 列入好朋友名單的暫時有3個, 爽爽係其中一個 (佢哋暑假已經識啦), wyl 既囡囡唔知會唔會都係其中一個

wyl, Boris:
你們家囡囡有沒有在上課時間表寫上 "LE" (如無記錯) 的字眼, 問阿囡什麼意思, 他說就是英文堂要帶一本書?! 再問, 那本? 他回答我 "講你都唔明架啦"
吹脹

appleapple:
有你講解真係好, 唔使個女蝦我 :evil:
但 PLE 未有書喎

wyl:
囡囡打電話告知, 昨晚他說的那本綠色封面數學本, 原來尚未派發.

直到昨晚, 我才知道上課時間表要黏貼於手冊內, 所以囡囡的 "LE" 只是寫在手冊要貼時間表的內頁, 而不是時間表上, 剛才告訴囡囡我已知道何謂 PLE, 順便提醒他明天回校要記得找老師填回正確的位置, 他馬上回說 "已經填好啦"

wyl:
阿女竟然忘了帶回中文抄寫簿及通告袋, 他說明天要早一點回學校寫中文功課
什麼是 "夾夾手冊"? 看見數學科的作業那麼少, 本來有點懷疑會不會抄錯, 見你這麼說才放心.
阿女的 PLE 寫在星期一及星期二的英文課旁, 星期四則註明 PLPR (不知是那本書, 阿女說未派), 星期五則寫上 GRAM (應該是 Grammar 書)

wyl:
昨晚臨睡前, 我問了阿囡記不記得中文的詞語寫什麼, 他說記得, 正如你所說--- 班別、學校名和自己的姓名, 聽完後, 只提醒那隻大頭蝦寫完要記得檢查, 看看有沒有筆劃隱了形.
當發現他把中文抄寫簿和通告袋漏了在學校時, 我語氣嬲嬲地告訴他欠交功課十次會記缺點的, 他問我 "什麼叫缺點", 還說 "協恩所有的老師都好好既喎", 最後是要求我不要駡他
俾佢激死

wyl:
昨晚功課是否只有中文詞語抄寫一項? 阿囡話英文抄寫在學校已完成.
今天又有烏龍事--- 忘了穿運動服 , 另外, 見囡囡在手冊上寫了今天要帶常識書及習作, 特別事項欄寫了下星期一要帶包好的崇拜手冊.

"還有數學練習P.1-4" >>> ??? 是現代數學的習作嗎?
(昨天見阿囡手冊上完全沒寫功課有那些)
"今天明明沒有常識堂,不知為何手冊卻寫著要帶書及習作">>> 我想就是因為今天本來沒常識課卻要上, 才要他們註明今天要帶書的
"看過一丙學生名單,發現有兩位同學退出又有兩位新同學補上了,所以班號才會有變">>> 你從那裡比對的? 我昨天只看到手冊最後一頁貼有全班同學的英文名單, 阿囡的班號和以前一樣

wyl:
Thanks
睇嚟我都需要同你交換電話, 以便對每日功課  

wyl:
收到啦, 謝謝.
剛問囡囡, 老師有沒有說他欠交數學功課, 他說沒有 , 只說他很開心, 吹脹.

Boris:
家長日那天囡囡生病, 沒試食, 揀樂器時我提前了一個時段到學校, 所以一直沒機會認識 1C 的家長, 還好你們兩個都是 1C 的, 可以互相照應.
開學後幾乎每天都會聽到囡囡提爽爽的名字, 他們倆好像是死黨, 一起去洗手間 (互相替對方看門口), 一起吃小食, 前天小息還一起 "散步"!
還有, 我不會放糖在囡囡的食物盒, 他就吃爽爽的, 告訴他吃糖無益會蛀牙, 他就回我已告訴爽爽不要帶糖了  

wyl:
訂了明報, 也加入了家教會 (家教會不是每個學生家長必入的嗎?)
這次派的課外活動通告只選了 "素描、水彩畫大師班", 我囡也是星期六已有個校外班, 怕他太忙了 (再想到以後每天要練2種樂器, 已頭痛要怎麼分配時間了)
阿囡本來吵著要參加星期五的泳班, 但他的泳技目前實在不怎樣, 加上星期五我又無法陪著他, 不放心, 最後決定還是等明年他大一點, 游泳技術也好一點後才參加學校的吧.
這個星期五學校有個課後活動班介紹, 可能周末我們就會收到選星期一至五課後活動的通告了.

sheanylok01:
唔好意思,上次那些糖是鈣糖,我在東海堂買的。只是試試罷了。

唔好咁講, 囡囡係學校交咗好朋友, 學習生活開心, 我都開心, 講出來淨係想話個囡最叻駁嘴
你們有 Miss Yu 既電話? 可否 PM 俾我.
昨晚和 wyl 通電話對功課內容時, 傾到啱啱收到的英文默書範圍通告, 亦都覺協恩小一課程唔易, 好大心理壓力! 原來 "卓越" 係有代價的. 讀個默書範圍俾個傻妹聽, 佢仲話 "好易啫", 到時要佢一字無誤寫出來就知滋味!

wyl:
囡囡中文抄寫簿的內容同你囡一樣喎, 都係話每個詞語寫3次.
做完功課執書包時發覺唔見咗中文課本, 唔知係漏咗係課室定係同學仔攞錯咗, 唉  

roxena:
等我今晚問下阿囡識唔識你既囡先.
我都希望學校有個渠道俾我哋呢班小一家長反應下意見, 唔知 9/23 個小一家長會會唔會有機會呢?
我知好多學校小一的功課會放上網俾家長 Check, 始終小朋友啱啱上小一, 抄唔齊手冊實難避免, 雖然話首兩個月係 "免責期", 但家長點都會覺得有壓力, 如果想訓練小朋友, 其實可以手冊要小朋友照抄, 同時亦俾家長係網上 check 番當日手冊的內容, 等小朋友唔駛做漏功課之餘, 我哋亦可以再 Train 下小朋友寫手冊.
仲有一樣嘢, 昨晚見阿囡d字寫得肉酸, 問佢老師有冇教佢哋每個字的寫法及要留意的地方, 佢話老師淨係有教佢哋寫個 "媽", 其餘係用投影機打上黑板俾佢哋抄既   結果, 有幾個字我需要逐個教佢寫一次.
所以, 有機會我都好想同老師傾下, 了解下.

我們沒有 Miss Yu 的直線電話,只是打去學校罷了。

什麼時間打電話給老師比較好呢?
我建議我們可以另開一個 topic,將女兒每天手冊上抄的功課/通告清單放上網,方便大家核對。

除了互留電話, 守望相助 , 也是個辦法, 只是每班家長回家看完手冊後, 便一定要開電腦, 上 BK.
默書方面,我覺得對女兒來說不是太難 (尤其是第一次那些)。只不過,之後那些要比較小心,例如有標點符號、大細楷、句子等。很容易有錯漏。以小女太頭蝦的性格,都唔知有幾多分俾老師扣。  

阿囡也是如此, 第二次已要默句子, 他也是那種寫著寫著會突然跑出一個大楷、漏標點符號、字與字間看起來沒 space...
現在唯有安慰自己還有時間訓練.
剛才在小學雜談處看到這篇主題, 麟媽媽的兒子讀華仁的, 過來人之談, 可參考---
剛開學我已經覺得好忟憎啦!

Boris:
協恩有內聯網, 但唔知點解我們未有 Account?! 同埋唔知學校會唔會將小一的家課內容放上網.

roxena:
     (好快手)
那些啤梨、蘋果符號我覺得搞笑又好玩喎, 我淨係覺得加上顏色會更好(因為全部係阿囡自己畫上, 我唔係好分得出邊個打邊個), 但阿囡唔肯.
我哋唔係好識分啫, 小朋友一睇就明.

Boris:
請爽爽媽咪 Check PM
‹ 上一主題|下一主題