用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017考大學靚媽型爸們,來分享支持
樓主: wesleypiano
go

2017考大學靚媽型爸們,來分享支持   [複製鏈接]

etoile 發表於 17-8-19 15:24
我 估唔洗,阿囡得AS中文,考嚟non jupas報香港嘅大學。

thanks.

etoile 發表於 17-8-19 15:38
佢自己努力嘅成果多D。
其實我作為媽媽,有好多不足之處,仲成日覺得其他媽媽好叻,自己就好失敗。其他唔講 ...

其實我不嬲唔信tiger mum 嗰套,仔女成績講佢哋本身天份同努力,爸媽督促或involve 得太多唔會正面增加佢哋能力同動力,反而好多時會壞事。尤其去到高中大學階段,

etoile 發表於 17-8-20 22:08
乜都未收到。
今日Cambridge有個reception,阿囡話冇人收到嘢。上次出conditional offer都係by mail,所以 ...

咁咪未做得visa 囉? 幾時開學?咁做visa咪有啲"mun"?

PenguinQQ 發表於 17-8-20 22:51
但我朋友的孩子已经在昨天收到了Cambridge 的CAS 了。

其實我想問,呀仔考咗Math 同 Further Math 8 個modules, 包括 C1, C2, C3, C4, S1 S2, M1, M2. 我聽佢學校師兄講,呢次考得好,就等於A level穩取一個A*. 嗰個師兄佢有Cambrdge 定LSE conditional offer 要A*AA, 佢好開心好有信心話上年中六考完呢8個modules已經有一個A*, 仲欠兩個A 就搞掂。
我其實唔明點計出嚟,有家長可以指點下嘛?

etoile 發表於 17-8-24 12:14
阿囡college有得揀:A. 全年住曬
B. 聖誕假唔住
C. 復活節假期唔住

咁係咪要搬走啲嘢?係咪嗰斷時間唔收錢?

yfchanMa 發表於 17-11-5 11:51
呀仔話好忙呀!忙上堂、忙煮飯(同hall另外兩個宿生一齊夾食)、忙溫習、忙活動,逢星期三晚上orchestra要 ...

Typical 大學留學生生活,好充實,好令人羨慕呀。
佢有無講課程challenging 嗎?enjoy 嗎?同香港有咩唔同?

yfchanMa 發表於 17-11-5 13:13
頭一個星期開課時,他説除了數學是會的,其他堂教的都不會,自己要再溫習才理解,現在好多了。昨晚才和他講 ...

wow sounds amazing!

阿仔下星期四去ICL interview 呀,尋晚同我哋講嗰日有個同學仔一齊in 另外科,佢想跟個同學仔早一晚去London, 住響人哋家姐度。

yfchanMa 發表於 17-11-5 14:50
有地方落腳他可以早一晚到London最好,睡充第二朝又有充足時間到ICL!預祝你仔仔面試成功,希望好快收到你 ...

thank u so much!

WeiSB 發表於 17-11-5 15:57
亞女話好忙,的野好深。佢每星期除上堂外仲有lab,每個lab四至五個鐘,仲要寫report,又有supervision,星 ...

Yes, the courses at Cambridge must be rigorous and challenging! Especially it’s just 8 weeks a term! Really intensive! Good luck and add oil!
‹ 上一主題|下一主題