用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Share joining playgroup experience!
樓主: janicelam
go

Share joining playgroup experience! [複製鏈接]

上過starting blocks幼潛試堂,課室幾細,節奏慢 (可能因為逐個指導),遠。好處︰平

暫時响TT上左3堂,鍾意佢英+普,有唔同玩意︰唱歌、講故事、玩遊戲、室外活動。唔鍾意︰學費貴,俾按金同登記費、地點遠。不過好似自由活動時間越來越長 (唔肯定,要上多幾堂先知)

可能阿b細個(果陣接近8個月),所以講既係bb體能發展方面,一開始導師用手巾仔蓋住bb個頭唱首歌玩peek-a-boo(每個bb唱一次),之後check下bb體能有乜野可以訓練,之後教家長點同bb訓練,e.g. 平衡力、手腳協調....

原帖由 巴士 於 10-9-20 16:15 發表

Starting blocks我將會試呢間喎, 請問上堂形式係點架?? 教d咩?? 可以講多少少嗎??

我阿b join 緊TT,我都覺得幾貴,不過冇法啦,阿b細個(8個月)好少選擇,我又想佢早d聽英普,又想俾佢聽下歌、故仔,又要有體能玩,而C6淨係俾我幫阿b報一個playgroup,只有TT可以一次過滿足晒我三個願望...

原帖由 mic523 於 10-9-20 17:33 發表
不過TT真係唔係好值, 成450一堂,實際上得30分鐘+30分鐘上堂, 出面大把playgroup al

我大b之前對好多野都唔專心,例如用disney碌卡機碌俾佢聽、睇disney dvd、同佢一齊睇故事書、講故仔...唔夠5分鐘就冇興趣,但上左幾堂pg後,佢既專注力耐左,好似再俾佢睇disney dvd,佢可以睇15分鐘以上。所以我覺得pg有用。

我都唔知點解.....

反而細b本身專注力都好強,所以上pg未見到有乜其他改善...

不過佢地上堂表現比我想像中好。之前上另一間試堂時,細b喊到拆天要瞓覺,反而佢地上依家既pg,幾眼瞓都要等上完堂先瞓。

原帖由 lazycouples 於 10-9-24 10:33 發表

咁點解會有咁多分別既..?
‹ 上一主題|下一主題