用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ?
go

觀察型小朋友係咪比人學習得慢 ? [複製鏈接]

原帖由 ms.aeroplane 於 11-10-10 11:43 發表
睇一本關於"敏感"小朋友,佢地都有呢種情況,表面佢地反應較慢,對人回應唔夠即時,好多人以為佢地怕醜同細膽,其實係佢地接收到一D訊息時,要用佢個腦仔作出比一般人詳細而深入嘅分析,處理的時間較多,到佢地分析完先回應, ...

Thanks for your sharing.
我估我囡囡係敏感/觀察型,係喎,佢學溜冰時係慢過人,係吾出聲(對外人),但又有時覺得學野幾快,有d野我問佢,我都無教你,你在那裡學回來的,她說:睇到你地做咪識law.

原帖由 萬樂豬 於 11-10-11 18:03 發表

其實真係要學校既老師好先得....因為我囝 playgroup 的老師話, 老師多數鍾意活躍型的人, 因為他們叻 d 學野會快 d , 雖然老師無話我囝囝木獨, 但聽到心裡也不好受....而且都好明顯...他讚活躍的小朋友多一點..... ...

我個囡in K1時,in 3間,無出過聲,幸好有1間收(這間是出名有愛心、活動教學的),我真係覺得呢間學校有教無類,感激!老師報告,囡囡不喜歡把自己心事說出來,但很明白及跟從指令、亦有能力!其實囡囡day 1之後就同我講想做小老師。從此我明白雖然她表現怕醜/超靜,其實心裡也有自己的想法和期望。若老師能配合,相信能造就囡囡。

原帖由 ha! 於 11-10-26 21:26 發表
但人地個d好似乖d, 我成日被亞媽說我唔識教。

我上圖書管搵上述書,我看到一本叫“孩子不應太聽話”,哈,我覺得好妙。最近成日同我個推拿師講教仔經,佢個囡11歲,在China,就快考鋼琴10級,中英數考第一,讀書自動波,佢都話如果仔女聽哂你話,最叻咪好似你咁lo!佢一個星期先返家一日,當然把時間放在親子上,只教智慧、不教知識,家裡有尊重和民主,我覺得有道理。
‹ 上一主題|下一主題