用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解選擇澳洲升學比例較少
樓主: jasonpoon
go

點解選擇澳洲升學比例較少   [複製鏈接]

回覆樓主:

絕不同意bristol 所說。Bristol 有在澳洲生活過?對澳洲有多了解,還只是道聽途說?

我中學讀澳洲私立day school, 弟弟讀私立boarding school, 弟弟是牙科專科醫生prosthodontist 在澳洲讀PhD, 硏究項目跟美國頂尖大學一齊做。我倆都是澳洲八大畢業,在medical health field 工作,現在私人執業。覺得澳洲在medical/health/biological researches and training are among the world top leaders,一啲都唔輸蝕。

brima    發表於 19-4-1 17:39
brima    發表於 19-4-1 17:38
Bluestar    發表於 19-2-9 15:20

回覆樓主

其實澳洲大把boarding schools,男女校都有。

我都係Aussie passport, 中學開始就喺澳洲讀。請問gogogo333是否也一様,還是大學或成年後才往澳洲?

弟弟說teenager時,在澳洲中學男校boarding 的日子,係佢人生中最覺醒最開竅。有house master 督促起居飲食,仲要教埋待人處事,弟弟亦試過因態度禮貌問題俾house master罰。有一個學期野外求生訓練要番山涉水,鍛鍊個人意志、群體生活。仲有tutor 負責督促功課(boarding 包埋),比之前在同一學校小學及初中day school時成績大躣進。

英國皇儲Prince Charles 都去咗澳洲Geelong Grammar 讀咗一年boarding. 如果澳洲boarding 唔掂,點解英女王當年都送皇儲去?

12162003 發表於 19-2-4 13:04
介唔介意講下細路讀邊間中學呀?

Deleted

Macusmama 發表於 19-5-7 14:20
請問你BROTHER讀那一間BOARDING呢?MELBOURNE有嗎?

佢讀果間已經無咗boarding, 只有home stay

Ivanhoe Grammar
The Ridgeway campus
https://ivanhoe.com.au/our-school/our-campuses/ridgeway-campus

Macusmama 發表於 19-5-8 13:56
不過 通常政府HIGH SCHOOL都無BOARDING 的?Ivanhoe Grammar=我知道...不過離EAST DONCASTER好遠...
...

We used to live somewhere near Doncaster East.

It just takes 20 minutes in the car to travel from Doncaster East to Ivanhoe Grammar.

回覆 htchan 的帖子

佢果間依家轉咗無boarding, 仲要變埋男女校。

濼濼媽 發表於 19-10-22 13:50
請問如果去讀大學,選Adelaide,Canberra.地方讀好嗎?仲有如果讀完找工作難嗎?
澳洲讀牙科成績要求高嗎?than ...

澳洲牙醫收生比醫科低一點,情況跟香港差不多。
那間大學好主要看讀那科,University of Adelaide 跟Canberra 的 Australian National University ANU 都是澳洲八大 Go8.
ANU 沒有Dentistry
‹ 上一主題|下一主題