用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
go

高中選啱科真係好重要   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 19-9-12 13:22
你地就好啦,我的還是電話電話都是電話,就快開戰(我同佢)。之前叫佢在暑假開始開波,佢話得得得.... 吾知 ...

每個人讀書方法唔同,又唔駛一定要預習既,遇到自己覺得特別困難既課題,先預習下。

對學習有好奇心,就會驅駛佢哋深入去探索,我仔都話對MATHS, CHEM,BIO, 好有興趣,成日想知點解,想做題解題,對唔中意既科,佢話唔想自己咁廢,死死氣都要讀。

從小學由我安排做練習,到高中佢自發講出佢對啲科目有興趣,大學都要讀呢d科,起碼,終於有個目標了。

我同事仔都係,中學仲冇咩目標,好在有經濟能力就有選擇,去左外國留學,“叮”一聲開竅,返港後再繼續深造。

JJDBB 發表於 19-9-12 22:04
佢真的不會查根問底,升上高中,真的無可能吾預習,屋企又無太多餘錢補太多習,學校老師資源又不夠,佢之 ...
高中靠背唔得架啦,對課題要熟+理解。我仔係佢覺得BIO難,所以,BIO佢有時會預習,MATHS有去操卷,係學前咗既,算预習咗,不過,當初原意係想增潤提升佢MATHS成績, 算係目標達到。

補習想有效,返屋企需要俾心機做埋補習社練習來鞏固,否則,補習既作用不顯著。

Azzurro 發表於 20-12-29 01:07
我想問不偏科有可能嗎?同時精於文科理科
希望誘導同時喜歡多方面
間間學校都有文理都難唔到佢既學生,學霸就科科都好讀得。

至於你話精,成績好等唔等於“精”?就好難講,有啲人好細心又叻考試,好似有學生次次數學9X分,但係,講起數精啲人就諗起係第二個同學,唔會係佢。

Azzurro 發表於 21-1-3 21:56
我家一致認為數學好很重要,所以都好樂意讓小朋友加強數學學習
孩子好像也不抗拒最近父母大幅增加數學理科 ...

數學係一切科學既基楚,學好數學很重要。唔知你家孩子幾大,小學有父母陪讀,要成績好唔難,我成日都係咁講,成功感好重要,可以令孩子更有動力更加能幾引起興趣去學習。

Azzurro 發表於 21-2-16 10:24
我小朋友今年九月讀小學一年級最近太太(理科人)教一年級奧數教到火花四濺。。
因為小朋友一半時候好有靈 ...
小學一年級仲好細,慢慢來,有啲小學有奧數隊,可以出外參加比賽,學校會俾培訓小朋友,自己人教比較勞氣,比外人教,親子關系都好啲。

我孩子高中了,現在比較重要既係成績。

LingChiBaBa 發表於 21-2-16 12:14
我大女小一時俾學校選入奧數隊去比賽,不過學校無提供training,咁join咗主辦單位嘅course。我覺得好商業 ...
我記得我仔當時係學校學過奧數,咁可能學校外判比人來學校教吧,我地志在參與認識下,唔係校隊。

好慘,成年幾冇咩點返學,唔知點.

LingChiBaBa 發表於 21-2-16 12:27
小小意見。
通識科唔係大家諗到咁難。懂得考試技巧,會有意外收穫。

今年SBA都得返中英文,其它理科之前做左啲既都唔計,我諗今年2021年DSE成績會好2極化,叻既會好叻,而有一大班人會唔知點,慘過去年, 舊年係已經教完書,放STUDY LEAVE先停課.

我仔就話, 佢唔中意SBA, 因為佢認為,當局對名校既SBA會睇高一線, 依家取消,大家一起落場考, 睇實力反而公平啲, (佢一家之言).

YolandaTam 發表於 21-2-16 12:43
我女話佢哋 phy (未做過實驗) chem (只做過兩次實驗),個個變成趙括,完全達到紙上談兵嘅境界  ...

理科做實驗都好重要,而且有趣,呢2年真係非一般既中學生活。
記得仔女細個時,我老公成日帶佢地佢科學館玩,次次都好投入。

YmOra 發表於 21-2-17 10:20
我估,今年和出年DSE會有些學科嘅CutOff線向下調。
今年真係冇眼睇。

YmOra    發表於 21-2-17 18:54

LingChiBaBa 發表於 21-2-19 10:45
每個人情況都唔同,不過,見你女同我家的2個純理科考生都幾似,所以都講少少。
我家2個考生喺學校通識成績 ...

同意, 我女中英文唔差, 作文好寫得, 但係DSE通識得3, 係最差既一科, 我估係唔夠POINTS累事.
如果家長以為通識科偏幫文科人, 係誤解了通識.

LingChiBaBa 發表於 21-2-19 11:49
我估你女考DSE時,坊間未掌握到考通識嘅竅門。另外,我覺得可能我女的學校老師教得太悶,對我女這些理科人 ...

我估佢唔多用腦又冇技巧.
‹ 上一主題|下一主題