用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎
樓主: lovelybaby2015
go

頭三志願,你會放曬同一banding的學校嗎   [複製鏈接]

gigayan 發表於 19-4-5 17:28
但如果個區嘅b1位唔夠俾b1生,還可以用此推算嗎?
如果屬區b1位唔夠,就唔可以全填b1學校了。今年金豬年,升中學生特別多。

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 17:57
但其實應該無乜關係?因為如果我填曬全部b1(例如十間),第十一間開始才填b2a,但之後b1學校唔夠位派俾我 ...

雖然是b1生排先,但唔係逐個b1學生排., 而是按所有志願次序.
第一輪:  派乙一, 全部b1生按隨機編號派位 (通常最受歡迎的兩三間中學, 在這輪已派晒位, 你填 乙二填都無用了。)

第二輪: 派乙二, 餘下b1生按隨機編號派位  (通常 次熱門的B1學校亦派晒位)

第三輪:派乙三, ,餘下b1生按隨機編號派位 (過去幾年頭三派位率都八九成,  所以去到乙三,大部分B1學校都無位了.

........如此類推.........

通常(不少必然), 乙四乙五時, 所有b1位都派晒了.  你填乙6-10b1校根本係無用既, 簡直是直接跌落乙11.
好可能入左B1B2邊緣校.

所以通常頂多乙一乙二揀熱門 , 乙三是止蝕位.

如果是B1邊緣生, 就更加唔好搏, 跌左落B2 pool 還要由乙10+派起,  乙2尾和乙3界線又模糊, 我識人直情派到22志願添.

我講既止蝕位,是放無咁受歡迎的b1校,而不是放b2學校啊!
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最冷校。 這樣可能會跌到乙11,唔夠b1位仲可能去左b2校。
如果在乙三就冷門b1校,就通常都入到,所以說是止蝕位。

之於哪間熱,哪間冷,最好問下早幾屆派位情況。  有啲學校擺乙2已入唔到, 有啲擺乙5都入到。

la5711 發表於 19-4-5 21:32
我講既止蝕位,是放無咁受歡迎的b1校,而不是放b2學校啊!
如果頭3都放最熱b1校,到乙4-6放次熱,7-10放最 ...
補充一點,乙3放冷門中學,其實必入咁滯。反正乙3之後只會愈派愈差。止左蝕位,攞住b1學校派位紙去其他中學叩門,點都好攞住b2學校派位紙去叩門。

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:45
你係邊區先?如果係b1位足夠的地區,你係可以放哂b1位在前的。b1校點排就另計,當然唔好以受歡迎程度排。
...

今年升中人數多左3300人,即多左1100b1生,但只多了144英中學位。  以往所謂英中學位過剩的區,如中西區,其實在自行收生時,收左好多他區生。
因此, 其實不易掌握大抽獎時本區實際b1學位和人數。

我擺冷門b1乙3做止蝕, 對B1係好保守的做法.

中庸啲,  可能乙1乙2揀熱門B1, 乙3乙4揀次熱B1,  乙5乙6揀冷門b1.

而先填晒所有b1學校的做法, 我始終覺得風險過大.

hkpapa852 發表於 19-4-6 12:19
你個區B1位本身唔夠, 仲有3間B2英中.

基本上, 區內所有B1中學+3間B2英中, 再補多1-2間B2(非全英中), 只要 ...
英中又都算b2? 你b1中學的標準是?

LeeCC 發表於 19-4-6 08:24
問題系有冷門band1嗎?極其量都係次熱門吧

就算真係冷門band1,都係他網學校,得2個位,抽到機會一樣細
所謂冷門,就真是睇往績,有啲b1學校擺乙五六都入到,咪叫冷門囉。

用返我大囝早幾年派位經驗,那年是考生最少的一年,統計數字就是沙田英中位多過b1生。
我囝肯定是b1. 不過佢小一派位時,竟然派到第9志願,雖然兩者係無關係,但我好擔心佢無抽獎運,所以採取最保守的排法。乙一大熱沙崇
乙二 次熱沙循
乙三冷門沙官( 入左)
乙四五 郭德勝/鄭榮之
然後扣門入另一區英中。
冷門中學就話有機執死機啫,從未聽聞過有人乙三之後入到沙田三大( 曾記/沙呂/沙崇囉),如果你前面填左這三間,唔入,跌到乙4,咁培英沙循等次熱都機會好微了。 (不過今年培英據聞都好熱,派到乙三都可能無位了)  
總之乙一乙二就肯定填最心儀的,如果乙一乙二都派唔到,咁個冧把肯定唔謊靚,乙三之後就真係要稔清楚。

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 14:37
我諗我都會用你呢個策略,乙三做保險缐,乙一乙二就填最心儀的
但如果乙二間學校去年只有很少很少人中(通 ...
乙二都值得搏,隨機冧巴ok,都有可能take到最後幾個位。  有啲冷門b1校. 放乙3或乙4分別不大
‹ 上一主題|下一主題