用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?
樓主: kalych
go

怎樣由band 2 頭谷上band 1尾?   [複製鏈接]

kalych 發表於 19-12-20 21:29
回覆 gracelam 的帖子

視藝差到爆。只是剛合格

要响呈3追科"視藝"。提提你,有些小學會响上學期主要教授及考核""畫""為主,下學期就以""勞作""為主。先要了解貴校的習慣再針對性去學習。

LeeCC 發表於 19-12-27 07:46
唔一定,我地用全個學期所有作品呈分,無話邊一份系考呈分試的,學期內有畫畫,勞作,AR製作
...

我校就係按不同視藝老師有不同嘅習慣,我孩子的老師就係喜歡上學期全部都係以"繪畫"為題;而下期則以"勞作"為主。

subb 發表於 19-12-27 09:50
我女都係呈一音樂B左, 但今天A反, 名次都前番 !
真係咁大關係
...

當然啦!視藝和音樂考得好幫助都幾大架!

視藝音樂佔比為:
13%=(3+2)÷(9+9+9+6+3+2)×100%

視藝佔比為:

8%=3÷(9+9+9+6+3+2)×100%

音樂佔比為:

5%=2÷(9+9+9+6+3+2)×100%

佔比嚟計,視藝加音樂幾乎等於一科常識,等於半科中或英或數。

PTL_L 發表於 19-12-29 12:08
回覆 kirstyau 的帖子

我小朋友呈分科科A,但VA得B,校內成績表平均分得B,我都覺得好奇,我地學校都 ...

貴校90+才有A,即是話平均分89分是不是會顯示為B嗎? thx.thx

little_yolky 發表於 19-12-30 09:01
如果科科A係90,VA B係80,咁一定會拉落去的。89.9都係B。

所以,該小學的B亦有可能仍然屬其他小學嘅A。估計區內的中學都已知一二。

little_yolky 發表於 19-12-30 09:07
最弊自行唔係只揀區內呢。他區唔一定知。

認同呀!有些小學咁樣俾A或B或C法係好影響自行選校,建議jm影印成績表同時亦影印埋成績表背面嘅ABC的分數定義範圍給自行中學。

PTL_L 發表於 19-12-30 12:19
回覆 YmOra 的帖子

好方法,thx so much

補充:用瑩光筆劃埋。
‹ 上一主題|下一主題