用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城揮手區
樓主: rebeccalam12000
go

九龍城揮手區 [複製鏈接]

TwinWong 發表於 16-5-11 08:46
唔知有無JM可以講下, B1尾/B2生同二綫小B1生升到B1神校,
成績可以追得好嗎?
好讓其他準備升中子女的JM,  ...

咁搏,總有人會做的,搏到又讀到的例子雖然有人存在,但都會好少數而矣!要對自己的子女非常認識非常了解他們的個性,才估計到六年响神級中學會否應付得到,有一定風險的.

rebeccalam12000 發表於 16-5-9 12:35
選校次序

點解版主刪除了原先嘅內容嘅?!連帖子題目也改了?!

TwinWong 發表於 16-5-11 09:27
真係要睇住子女個性去選校, 係迫唔泥,
我見过有家長迫到女兒b1成績, 佢媽媽都係比b2中學,
中一排中間, 中 ...

這裏看唔明添?!

...我見过有家長迫到女兒b1成績, 佢媽媽都係比b2中學,
中一排中間, 中二去到尾, 中三去外國...

為何B1成績去到B2中學,成績一路跌,最後仍要去外國呢?!

little_yolky  好彩唔係得我一個睇唔明。  發表於 16-5-11 11:17
TwinWong  無心向學  發表於 16-5-11 10:25

chrischeung 發表於 16-5-11 09:50
回覆 YmOra 的帖子

我估學習氣氛,和同輩影響,佢走左去班吾讀書度。所以有b1吾入入b2有咁風險。雖然b1亦 ...

所以,要有兩手準備,B1校要選,B2校也要細心選擇呢!用心選擇,其實B2也有好學校.

TwinWong  間B2校 都係九龍城熱門中學  發表於 16-5-11 10:27

little_yolky 發表於 16-5-11 11:21
所以我諗吓諗吓, 咪又繼續無谷, 斬下眼又一年了。

但小學生涯同女人既青春一樣, 唔可以磋砣, 唔係 ...

加操做習作也好;出手幫佢溫習也好;佢自動波靠自己也好;出外補習也好,
也是為了有"重複溫習"的目的;也是為了有"重複溫習"的機會,
只要凡事都圍繞著"重複溫習"的動機方向想,何種選擇也可以吧!
就算單一選擇,還是混合式選擇也可以,只要適合孩子的就是好方法了.

TwinWong 發表於 16-5-11 11:12
有日聽到隔離台有家長呻, 話啊囡埋怨佢, 掂解揾間咁勁中學(何文田迦密), 讀得佢超辛苦,家長同佢个FD講, 啊 ...

迦密實在係一間有實力的英中,也唔易讀,若然孩子個性能夠克苦咬緊牙關捱得過的話,迦密定必扶助到孩子進步的.迦密曾經是我的首選,只是這幾年間細心觀察孩子的性格實在不太適合迦密的學習方式,我怕辛苦會把女兒淹沒在中一和中二的蜜月期當中,對讀書的興趣與信心盡失,怕少了許多校園生活的歡樂時光,因為所儲起的快樂能量是留待高中時消用,尤其DSE時用得最多,孩子若對學校歸屬感越大,捱得過DSE的能力也見增加.

TwinWong  係, 堅持与毅力真係好重要, 讀書係小朋友唔係家長, 你覺得好, 唔等於適合子女   發表於 16-5-12 12:05
wongkaka    發表於 16-5-12 11:30

little_yolky 發表於 16-5-11 09:28
所以呢個正是我愁既地方, 到哋谷唔谷阿女呢? 佢一直係B1尾程度, 谷一谷肯定上到去B1中或以上成績, 但谷出嚟 ...

『谷』,每名孩子都有某程度上的可谷能力,要了解自己的孩子是屬於少谷形定是長期受谷也可鬆容不變呢!我校全級只見不多於10名學生能夠完全受谷,而佔大多數的是勉強地谷也能在三次呈分中名列前茅,忘記孩子只是屬於短暫催谷的成果,並非是可以承受到以谷為主的部分英文中學.

‹ 上一主題|下一主題