用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 S4 選全理, 理商
go

S4 選全理, 理商 [複製鏈接]

Icyanson0609 發表於 21-3-29 17:25
講一講背景.
我囡首選, BIO (1), PHY (2) 同GEO (3) , 佢對BIO 同GEO 好有興趣,成績都OK.PHY 就中間啦.
但 ...

你指嘅Bio會改為"中文教授",係指以往用開中文教但現在將改變嗎?還是指另一班開PhyChemBio班才是用英文授課,而理商班的Bio才改用中文教嗎?不過,無論點,用中文教授Bio嘅中學,多數會有該學科嘅"增潤課程"部分增加學生對該選修科的"常用英文生字"學習,讓學生容易DD適應大學的學習。

Icyanson0609 發表於 21-3-30 17:08
謝謝大家回應
Bio會改為"中文教授"---> 會開多一班, 用中文教BIO, .
用中文教授Bio嘅中學,多數會有 ...

如果係咁,係有DD唔太理想用中文學Bio,不過,又不是完全係懷事嘅!因為,組合1嘅BioPhyGeog有兩科係孩子喜歡,但組合2PhyChemBio就只有Bio一科喜歡,其實都好易選擇,中文學習Bio問題不大,專有名詞亦十分易記,應該好過用中文學習Chem,Chem嘅專有名詞真係記死。

ANChan59 發表於 21-3-31 07:59

佢係教過兩年書,乜唔係教"聖經"嗎?莫非係教Chem嗎?thx.thx

ANChan59 發表於 21-3-31 07:57
你可能要问请楚你女儿,不少中学Biology 係英書中教英文考,不是英書英教英文考。如果是前者又冇乜大问题 ...

係喎!還有這個point,機會都很大,因為,同一級出卷要用中文和英文各自考核學生比較麻煩,倒不如英書中教英考試會對學生好DD。

ANChan59 發表於 21-3-31 08:27
你太后生了,他在电影“大家乐”入面教書的一句对白!

哦!原來係咁!

我讀書的年代佢已經離開教書行列,只是當年响"牛津道"學校區經常流傳黃老師的事跡。

ANChan59 發表於 21-3-31 08:36
我不担心出中英文卷,我反而担心好多小朋友及家长只听到表面上的说法,未了解细节,草率作錯决定。有时老 ...

係呀!自己都試得多班主任講嘢講漏DD嘅誤會,故重要嘅嘢,我會用不同的問題方法再問多一次至兩次,務求清清楚楚。

其實,我Buy英文中學用母語授課,已經有英書英考的元素响裏頭已經OK,母語教學對"明白理解"的速度實在驚人,耐何政策問題,不過,另一鼓攔阻力量係來自家長,大多數家長不會滿意"英中"用母語授課,我校有些家長反應好快又好大,但我問我女和她的同學仔英書中教英考有無影響她們的學習或會否擔心將來升到大學會應付不來嗎?!用家們從無這諗法,佢哋覺得"透澈明解"課題內容最為重要,有時,覺得扭計唔制嘅唔係班學生而係父母親大人吧?!

ANChan59 發表於 21-3-31 14:46
我唔知其他家长想法,我只是觉得有不形式可能性,加上自己以前的经验吹吓!

我上来有时为减压,所以有些 ...

可能這就是男女大不同的結果,男人多數有嗰句講嗰句,好少諗得太多嘢!而女人則諗得好多,成日响人家角度諗嘢呱!不過,要解決問題一定要有"多角度"意見嘅!男女意見都需要嘛!

‹ 上一主題|下一主題