用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 填錯左自行一自行二表
go

填錯左自行一自行二表 [複製鏈接]

chrischeung 發表於 20-1-8 14:36
因寫錯學校,現想改那加簽就可以嗎?

這些問題問小學或教育局好D喎!

笑笑草 發表於 20-1-8 20:47
應該全部一樣。上面係第二選擇,下面係第一選擇

可以有人上面係自1,下面係自2。

pingu_k 發表於 20-1-8 21:02
原來真係有兩款的?

但請問,總之是如果最右手邊紅色那張寫住"第2選擇"的話,它的左邊打橫同 ...

先問清楚DD,有第1選擇或第2選擇字樣的選校次序只出現最"右"方,何來會出現响左方?唔太明??

參考圖片:
https://www.tktcps.edu.hk/sites/default/files/pictures/20140111_1.png

pingu_k 發表於 20-1-8 21:21
你個圖好清楚  ,其實已答到我的問題  THANKS

不好意思,令你混亂,我意思是,如最右邊那張 ...

我當年嘅係上面自1,下面自2。

總之最右手邊就是顯示第一選擇或第二選擇,而同一水平的一般叫作"一式四聯",同一水平嘅都會同屬第一選擇。

再擔心嘅!你可以查看四聯中每聯都有一個"申請編號",同一水平嘅每聯之申請編號皆一樣。

pingu_k 發表於 20-1-8 21:38
THANKS VERY MUCH

其實點解會印兩款表格?有甚麼原因/作用?很容易令人搞錯

個人認為,放上與放下並非最重要,最重要嘅係一定一定要睇清楚才下筆填。

以我所知的原因大概係:
我哋睇嘅申請編號內含意思有幾個可能性的資料存在,
由於每名學生皆佔用兩張申請表格,順著排列嘅就一定係
一張單數數字,另一張則是雙數數字,為免中學估到全港
每名學生的單數必定係第一選擇,所以有必要把單雙打亂嚟用。
申請編號亦存在驗証碼數字。升中年度辨認碼數字,
以免有人使用上年或以前無用過的自行申請表作遞交。

唔知時代轉變咗!申請號碼是否仲係隱藏這些用途呢!

pingu_k 發表於 20-1-8 22:06
真的一定要小心望,我差點也中招

我記得當年填表格時,係我和C6和孩子一齊填,擔保無填錯,亦可以隆重其事,令阿女感受到我哋係為緊佢。

笑笑草 發表於 20-1-8 21:06
係?我見過的朋友全部係上面2,下面1   老師派表卑我女時特意叫學生睇清楚2同1
...

可能時代改變

b3410 發表於 20-1-8 22:29
我都係。上一,下二。

我估唔知會唔會,一些小學上1下2;一些小學就係下1上2,以學校為單位,同校嘅就會相同,不同校嘅有可能出現不相同呢?!

netbieshan 發表於 20-1-8 22:46
唔係分學校,我女同學有上1下2,亦有上2下1。

明白。咁樓上jm的老師可能誤以為人人皆相同。

ak1020 發表於 20-1-9 08:59
我仔學校老師話有人一上二下,有人倒轉二上一下,原因是唔想投考中學從蛛絲馬跡中知道你揀佢係自一定自二 ...

係喎係喎!

哩個真係要點呀!例如從撕開上下聯的紙邊位的痕跡等等)

pingu_k 發表於 20-1-9 09:58
係喎係喎,邊位會睇出破綻!

我好鍾意這個總明點呀!太叻啦!

pingu_k 發表於 20-1-9 10:25
當年教育局邊個咁細心想到這一點,應升佢職!有用心做野!

我都覺,實在細心。我當年只係估上聯號碼為單數字,下聯為雙數字,為免中學估到單數字為第1選擇,才整個第1選擇有上有下而矣!

pingu_k 發表於 20-1-9 10:48
原來係你想得太複雜!一個簡單邊位先係大洩密位,先係玄機

所以我大贊"聰明聰明聰明"。

banhung 發表於 20-1-9 13:25
回覆 YmOra 的帖子

我有一對孖仔, 讀同一小學, 上年填表時, 哥哥第2選擇在上, 弟弟第1選擇在上, 兩個自1自 ...

我和jm們,當一收到自行申請表第一時間把上下聯撕開,咁當填表時一定會睇清楚邊張係第1選擇先至寫資料落去。

manlee22 發表於 20-1-15 12:37
唔好意思,唔係好明你哋講乜,上1,下2。乜唔係只有第一,二選擇,就是咁簡單咩?
...

例如:第1選擇共有四聯:教育局存根、學校存根、家長存根和第1選擇存根。

這裏傾談嘅係上四聯叫作上1,下四聯叫作下2而矣!

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-15 13:57
仔就係填好申請表先話唔想報其中一間,好彩我是交表前先填校名。

好奇一問,是否朋輩影響,故突然不喜歡。

Gloriasogashiwa 發表於 20-1-15 17:36
不是,他之前說我決定,男校或男女校都可以。我選了各一間,但交表前再問清楚他,話間男校似監x.
...

ic。咁可以揀嘅話男女校係好D,男校唔係人人OK。
‹ 上一主題|下一主題