用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 從一局棋講起:家長明白子女的潛力嗎? ...
go

從一局棋講起:家長明白子女的潛力嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-7-5+14:37+編輯+

原帖由 eviepa 於 14-07-05 發表

二十幾年前,有一天我回到家中時,弟弟正和同學下一局盲棋,我 ...
同意!
我想問中文閱讀又如何引起興趣!
情况係咁嘅……
我女4歲以後就唔要中、英伴謯5歲幾英文已看完ort grade 12, 睇咗一半Roald Dalh的書,半小時已可讀完一本the weird school。英文是outstanding。但中文則略為遜色,只喜歡看白貓黑貓系列(漫畫、小說、通識系列都睇)。我知佢中文唔差,有時還能運用成語,但點先可以再提升呢?
我唔想佢操作業和補習,只想佢從閱讀中獲益,有沒有好的橋梁書介紹(唔鍾意老鼠記者、公主、屁屁超人等)

引用:茄子:如果不是公主書,我女中文一定不合格

原帖由 scyauchris 於 14-07-06 發表
茄子:

如果不是公主書,我女中文一定不合格。只要她肯看中文書,我不太介意她看什麼類型的書。公主書其實 ...
我女唔肯睇公主、中英文版老鼠記者等書籍,唔係我唔傻!
我成日帶佢去書局、圖書館,佢在中文書堆中只揾白貓黑貓系列,借喜羊羊、老夫子俾佢都唔睇,惟有借一些有貓做主角的書(佢鍾意貓)俾佢,佢先會睇,但合程度的貓書唔係咁多!佢又唔鍾意伴讀!(佢閱讀速度勁快,唔鍾意讀出聲!)
其實白貓黑貓系列都係因為佢淨係睇英文書先介紹佢睇,算係好成功,不過就嚟睇晒。幸好白貓黑貓不斷出書。

‹ 上一主題|下一主題