用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活
go

真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活 [複製鏈接]

Hello, 你好, 我囡囡係讀幼光班萍果組架, 你囡囡係邊組架? 我都唔能夠抽時間做家長義工呵, 你覺唔覺學校日日都有 d 訂閱表格比我地, 而家 d 幼稚園係唔係咁既呢?

9月26日家長交流會

我想問下9月26日有個家長交流會, 你地會唔會去呀? 可唔可以帶埋囡囡去既呢?

潼潼媽, 你好, 很高興在此與你對話, 我有參加部份義工組, 因我要上班, 到時須要請假出席了. 你囡囡開學後是否很開心?

原帖由 msfchow 於 09-9-16 11:58 發表
小喬媽

你好, 我都係上午真光幼光班萍果組家長, 我已經參加左義工組. 你是不是要返工呢?

潼潼媽,

我個囡無以前返 playgroup咁興奮, 回到家裡佢有扮老師講故事同教我唱歌, 真攪笑. 佢都講了幾個同學仔個名, 都有柔柔喎, 但其他的我就聽唔明, 佢地好似10個小朋友一組, 是嗎?

小喬媽

原帖由 msfchow 於 09-9-17 11:32 發表
小喬媽

我個女好喜歡返學, 日日放學都講上堂係點. 上次打風都掛住返學. 你個女喜不喜歡呢?
你個女有沒有講佢識左什麼同學? 潼潼只說柔柔(萍果組).

潼潼媽 ...

嘩, 你囡囡好叻喎, 可以話你知食乜野茶點, 連無帶帽都識投訴, 我個囡只話唔記得, 佢昨天同我講食菠蘿飽...... 哈哈.
我個囡返咁耐學已有幾次整濕內褲, 要學校幫佢換, 我亦致電老師問過, 佢話有時係囡囡去小便時弄濕, 有時係忍唔住, 但我囡囡自白天戎便以後, 也末試過這樣, 很擔心呢......

原帖由 msfchow 於 09-9-18 11:41 發表
小喬媽

你講得對! 10個一組的. 昨天有外籍老師(miss mo) 教英文, 我個女好驚佢, 佢可能金頭髮, 佢話茶點食奶皇飽. 現在老師同佢地出去玩時都無提小朋友帶帽, 潼潼話自己唔記得帶, 我諗係唔係要提返d老師叫佢地帶帽 ...

我都睇了通告, 但時間末必適合, 因我星期六係長短週呵. 昨晚的通告特別多, 看了一晚, 你會出席9月26日的家長交流會嗎? 可唔可以帶埋囡囡去呢? 昨晚囡囡的書包內有一本聖經書, 老師叫她帶回家做什麼呢?

國語堂是給家長的, 是嗎?

原帖由 ashiralam 於 09-9-18 18:46 發表
剛收到學校有國語學,你地會唔會幫小朋友報讀呀 ?
我諗我會報星期六。
因囡囡每次見到陳老師就好怕羞,唔肯講早晨,可能因為我完全無同佢講過普通話。 ...

O, 咁我就要搵人幫忙睇住囡囡先得 lu......

今日剛剛問過學校, 9月26日的家長會係唔建議帶埋小朋友去, 咁要搵人睇住阿囡 lu.

做組長有乜野做架? 我囡囡返來唔識講.

原帖由 Marcus06419 於 09-9-23 13:01 發表
好似輪住做,跟學號,永不落空

我覺得問下老師都唔怕既, 我都試過2次打去學校搵班主任問阿囡既事情, 老師好有耐性解答, 所以你都可試下問學校.

主要係講下3歲小朋友既成長特徵, 學校匯報一下她們的學習情況, 每班家長可到小朋友的課室參觀及交流一下, 最重要係介紹家長代表的工作.

原帖由 BabyMelody 於 09-10-2 11:32 發表
請問交流會講o左d咩?  因為我同老公都病o左去唔到! 有去既家長可唔可以講比我知?

Hello fayesum,

我小朋友都係幼光班架, 不過係蘋果組, 你有無同老師傾過囡囡既情況呀. 我之前都有同班主任講有關我囡囡上廁所時時常弄濕內褲須要更換, 老師知道後說會再留意囡囡的情況及教導她怎樣上廁所, 現在囡囡已沒有弄濕內褲了, 你也可與老師聯繫, 看看怎樣另囡囡適應上學.

小喬媽

原帖由 fayesum 於 09-10-8 22:24 發表
hello! 大家好, 我囡囡係幼光班西瓜組的. 你地就好啦, 小朋友好喜歡返學, 我囡囡有時喜歡有時不喜歡, 到現在仍未完全適應呀.
我都有參加家長義工, 最近都有到家長閣幫手.

yvonne_mrs_sum,
我反而聽幼真班的一位家長 ...

呵, 原來仲有位李老師, 我囡囡成日講成"米老師", 真笑死人, 咁有位陳老師又係邊位呢? 我在手冊內留言給老師時, 是陳老師簽回的.......

原帖由 beautyyk 於 09-10-14 12:16 發表
光班徐老師/林老師/李老師,K1-K3各班都是三位老師照顧小朋友。

出了外面是什麼意思呢?

原帖由 Marcus06419 於 09-10-15 12:35 發表
我囝囝同你囡囡講的完全一樣:「李老師出了外面」,因每月評估表只有兩個老師的印章,where is Miss Lee?

明白了,謝謝.

原帖由 Marcus06419 於 09-10-16 15:04 發表
剛問徐老師,原來李老師已調到高班,在未找到正式的老師前,暫時由陳老師幫手。

Thanks for your reminder.... hehe.

原帖由 fayesum 於 09-10-19 15:17 發表

各位家長, 如果你今個星期五會去學校開AGM會, 我有一推介: 我發現在走廊最左面的壁報板上, 有很多小朋友上課的相片貼了出來, 其中有不少是幼光班的. 我看到自己囡囡上課的儍豬樣, 好好笑! (希望到時未轉壁報內容 ...

點解我囡囡無提過既?

原帖由 zie 於 09-12-11 12:36 發表

Karsten0806 :

THANKS!  原來星期三已進行了活動!

綽綽從來沒有提過要帶食物回校o   

真的謝謝有為小朋友預備食物的MAMi,  這樣綽綽才能有腸仔"碌吓碌吓"o  
Thanks a lot!

怪不得囡囡咁鍾意返學la ...
‹ 上一主題|下一主題