用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

四大各位如何選擇呢?應否為兩間DSS放棄EDB的兩大名校?
時間無多。頭痛中!
   18    0    0    0

回覆 Yanamami 的帖子

夠唔夠胆就是風險和回報的關係吧。所以想知值唔值得等自行/大抽獎,放棄DSS offer.

回覆 hy2910 的帖子

名氣未必可靠。如只看學生平衡發展,成績及校風,似乎兩間EDB都唔差喎。
入三大比率又唔清楚,點做好?

回覆 chocolatebean 的帖子

中西區

chocolatebean 發表於 15-3-5 23:14
咁我會放棄DSS

1. 中西區住冇謂去GH, 不便, 而且另外3間比佢好
想法接近。其實DSS有沒有被太神化呢?
EK的意見很多,但並非fact based.
但 facts 何來?這四家學術成績比較就找不到!

johnnywalker 發表於 15-3-10 19:10
咁我又唔係好明,既然樓主女女係呢d級數,乙一直接報belilios做第一,應該聯繫位入既機會好高啦? 另外點解 ...
SPCC 已 In. 但各位都知此校級數更高(三大入U率),所以沒有必要和這四校比較。

hkpapa852 發表於 15-3-10 14:15
Let me recap the info:

英華數據似乎包括AD/HD programmes. 如只計degree 應是41%。

johnnywalker 發表於 15-3-10 18:41
就咁睇,英華真係勁,始終佢好多學生都係派位入,無得自己揀。佢既升讀8大比例係4間之冠,升3大比率唔差得 ...
點解唔選MCS, MMS? 有直屬小學嘅EDB 嚟喎。
‹ 上一主題|下一主題