用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別 ...
樓主: LeeCC
go

本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別 [複製鏈接]

代友問,想問下,中學選本地IB或國際學校,還是去英國,之後考IB ,再經non jupas 考本港的大學,兩者的分別?好處和壞處?

我想到的金錢,小朋友要離開香港幾年,大學是否哪個易取錄

謝謝
   5    0    0    0

ANChan59 發表於 18-2-17 13:10
首先,他為什麼選 lB?

因為小朋友中文比較弱,家長想避開考中文和用中文考通識

其實系朋友聽說讀IB ,用nonjupas這方法易d 入大學,例子好似系一些回流家庭小朋友返原居地讀高中,再來香港考大學,佢地講到易過dse, 令朋友聯想到在香港讀IB ,情況是否一樣呢?  佢問我,我個仲係小學生,未想到甘遠,所以上來請教,希望有高人指點

poonseelai 發表於 18-2-18 16:32
返原居地讀高中,即應該留港考dse, 經jupas入大學機会大好多

朋友認識的例子,小朋友在外國出生,返原居地意思去小朋友出生地讀高中,因為初小時來香港,在本地讀小學,拉拉扯扯捱到初中,中文真的跟不上,估計應付不到dse 中文
朋友孩子情況也是類似,孩子中文弱,在band2學校讀英文班,中文拖低成績,但出生地是非英語國家,當地治安也不好,所以家長想到送孩子去英國讀高中或轉去香港的國際學校

poonseelai 發表於 18-2-18 18:52
建議你朋友了解多些ib才決定,人地話容易唔代表自己孩子同樣容易,ib对語文要求高,所以科目也要寫essay,  ...

明白,朋友的孩子會說西班牙語,閱讀就只懂字母和單字
謝謝

mansdom 發表於 18-2-19 10:07
這是你朋友的事
作為家長,若真緊張小朋友的事, 應自己上網親身問
你只是個小學生, 即使問到了些似樣答案, ...

他們當然自己去問其他渠道,不過他們在香港親人不多,中文都系有限公司,新年見面,問起我,我幫下手問下姐

他們也有問過agent,問十個,十個都系叫佢地去英國或澳洲,講到去外國好著數甘,佢地都想知家長的心得

ANChan59 發表於 18-2-19 10:47
問 agent 有利益衝突喎,唔推你出國點賺錢,加上出口讀書再入囗讀大學,賺多一筆 。你朋友都要自己 ...
所以咪叫我幫手問下咯

mansdom 發表於 18-2-19 10:07
這是你朋友的事
作為家長,若真緊張小朋友的事, 應自己上網親身問
你只是個小學生, 即使問到了些似樣答案, ...

我不是小學生,我是一個小學生的家長,  他們遇到的問題我也有興趣,因為話吾定,數年後,我也要考慮下.

不過,我比較好彩,小朋友中文跟得不錯,如果保持得到,中學的中文應該跟得到.

mansdom 發表於 18-2-19 11:08
好啦, 你問完啦, 得出乜野結論, 會同你朋友點講,
再者中文唔多掂 可用英文問, 相信EK咁多家長樂意回覆

各位前輩點答,我咪照講, 等他們自己分析

他們自己還有其他非華語的群組去問,叫我幫手在中文的討論區問, 只是想知從不同渠道, 聽聽家長的經驗和心得,集思廣益,讓他們可從各方面的考慮, 因為他們自己網絡的朋友背景差異也很大, 各人考慮重點也不同.有些經驗未必適合參考.

謝謝各位

ANChan59 發表於 18-2-19 12:11
我坦白講吧,晤收錢!

中文屎,英文普通,西班牙文未入流,可以在香港或英國讀GCSE,GCE AL,然後 ...

謝謝你的推介

ABC-DAD 發表於 18-2-25 11:35
分享上面兩文,係畀家長樓主同其他家長睇下英國方便對IB Al 之間某啲睇法,只係 一鱗半爪。

Head of BC 文 ...

謝謝分享

ABC-DAD 發表於 18-2-25 12:06
事實好多香港去嘅y10學生,GCSE考11/12 科全A,三種語言嘅大有人在,8/9個A*升sixth form再報4/5科AL. 我估 ...

有親戚仔仔話,係香港band1學校讀完中三,成績中游的,過到去英國,已經係精英
‹ 上一主題|下一主題