用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資學校 學費減免問題
go

直資學校 學費減免問題 [複製鏈接]

普通直資都有富貴同學,但數目唔多,反而公務員多

真係有錢的讀國際學校啦,點會讀3幾千一個月學費的直資呢?

hkpapa852 發表於 23-1-19 16:36
呢D咪係蠢既富N代囉!  不過睇怕佢父母都係咁既樣
好多有錢人子女, 其實好低調, 會一齊去食麥記, 用淘寶貨, ...

曾有同學仔自稱富二代

worldcat 發表於 23-1-23 10:09
但對清貧家庭,“最平又好食”已經係一個好大負擔。

申請資助唔緊要,最緊要大人小朋友都正向面對就得。

其實直資津校一樣有貧有富

以前讀津小,有同學住豪宅幾個工人名車接送返放學,一樣有同學一家5口住百幾呎劏房

最緊要係小朋友和家長心態

BB-Tiger 發表於 23-1-24 01:26
咁平民點解一定要報讀直資而唔揀官津呢

個人考慮因素:

交通
可以接受的距離範圍內(車程+腳程<45分鐘)的學校中,幾間直資banding最啱。我地最近的官津(車程+腳程=30分鐘)全部係band2尾以下,啱banding 的官津都較遠或交通轉折

高中選科

想提早離場,不想大抽獎

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

cherrieshum 發表於 23-1-24 07:48
新制公務員沒有本地教育津貼,也沒有海外教育津貼。

所以認識的家長都應該係舊制下的公務員,年紀都唔細

現在讀初中高小的子女可能都差不多最後有津貼個批?再細d的小朋友,父母應該年輕,不是舊制下的公務員?

cherrieshum 發表於 23-1-24 17:32
如果沒記錯,98年入職的公務員是最後一批仍有本地教育津貼。

1998年入職,當佢地大學畢業22歲即考入政府,即係而家最細都47歲,47以上的家長的子女應該都多數高小初中以上了

fanny0806 發表於 23-1-26 14:37
如果申請資助會唔會比學校同學歧視?

小學申請資助的文件,可能經班主任係課室畀學生

同小學唔同,我地中學要申請資助的同學係自己去校務處搞手續,無人知你去搞乜,除非你話畀同學知

fanny0806 發表於 23-1-26 19:20
要做公務員才可申請資助嗎?
你想問的是學費半津全津?都係自己去校務處自己搞

fanny0806 發表於 23-1-26 19:38
係呀,想問申請學費津貼。

我地係開學時家長自己係網頁下載表格,填好可以寄返學校或親自交去校務處,應該無同學會知你申請左
‹ 上一主題|下一主題