用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? ...
go

懇請高人指點:孖胎分開抽,多個機會嗎? [複製鏈接]

cherishbaby 發表於 15-9-8 08:54
非常感謝大家意見!其實我身邊不同朋友/同學仔家長都跟我講我孖胎"有著數"﹑多個機會,我一直唔明,點知最 ...

唔明白 :

1)
如果有一個入到,就帶另一個去叩門,佢話佢哋間學校多人爭未必一定收,但其他學校會有機會。」
講完等於無講,考叩門睇面試表現,會因為有孿生姐妹已經收左而機會大啲?

2) 「主任話到時因為有一個讀緊,考插班嗰個學校係"冇得唔收"(即一定要收)」
考插班講成績實力,會因為有孿生姐妹在學就一定收?

實務問題,你要考慮點樣分配時間跟兩個小朋友在唔同學校唔同制度既功課/考試/活動問題。

cherishbaby 發表於 15-9-8 10:31
回覆 nkf 的帖子

(1) 該主任意思係,佢知道有某啲學校係會因為您有一個收咗,而收埋另一個。但佢嗰間係名 ...

明白你既擔心憂慮。我個人覺得分開抽唔係一個聰明既做法,有啲捨本逐末,用粗疏計算方法計一計 (有錯指正):

2015年派首三志願有68.2%,參考呢段新聞,http://topick.hket.com/article/6 ... 6%E5%9B%9E%E5%8D%87

減番唔同校網、人口上升、派首二/三志願等等因素,斷估(真係斷估)2016年派首志願有5x%-6x%,我假設有56%,

捨本
A) 一齊抽,
結果可能係 (A1) 抽得好;(A2) 抽得唔好
(A1) 機會率 = 56%;
(A2) 機會率 = 44%

B) 分開抽,
結果可能係 (B1) 兩個都抽得好;(B2) 一個抽得好 + 一個抽得唔好;(B3) 兩個都抽得唔好
(B1) 機會率  = 56% * 56% = 31%
(B2) 或 (B3)  機會率  = 69%

結果係(B2) 或 (B3) 你都頭痕,頭痕機會極高。

結果就算係 (A2) / (B3),我都覺得都比(B2)好。一齊叩門、一齊求學校收、一齊讀一間唔好既學校都叫做有伴,小朋友情緒問題少啲。

逐末
一個抽得好 + 一個抽得唔好,小朋友感情好一定問點解分開、點解派得差呢類問題,你要處理佢地情緒問題 ,仲要寄望叩門時,學校會有「潛規則」,酌情收埋派得唔好嗰個。仲有之後,跟功課、考試、課外活動呢啲....

如果你揀校排序排得好,唔好太進取,派到首志願再輕鬆啲去叩門,.....

‹ 上一主題|下一主題