用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 00:51
新油天跟宣小比,是低了一線?
睇你用咩去衡量囉!? 如果純以升中成績計......

mcl203 發表於 16-8-1 12:03
點解考到宣小....就會係新油做頭4成的band 1應該唔難??
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...:joyous ...
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月洗費過萬. 貴過讀直私

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 17:16
高主教有直屬津中,不過是 b1c。請教:值得嗎?

利申:只得一粒仔
一鳥在手呀! 況且高主教都已經好唔錯. 今年爭小一幾多人? 你想6年後出公海再搏過?

hppa    發表於 16-8-1 17:35

mcl203 發表於 16-8-1 17:49
高主教成績前列既都好多係6年後出公海再搏過...最終好多都成功
唔成功既又可以番屋企抖吓....好穩陣:joyous ...
重點係喺高小出公海搏, 唔得可以番屋企抖吓. 其它冇backup嘅小學出公海搏, 唔得?! 可能已葬身大海了

Yanamami 發表於 16-8-5 11:02
回覆 adriantai 的帖子

adriantai  咁點解一年後又要插入神津? 咪係神津行先. 有幾多個有私小offer而唔去 ...
咪係! 叫得神津, 9成9有間B1直屬英中backup. 對所有冇中學backup嘅小學嚟講, 都十分吸引.

Ktfk 發表於 16-8-6 09:05
回覆 punlik 的帖子

公平説,其實各有優點缺點吧,各有按自己情况作出選擇吧...
成段嘢, 只見你例出(你自己認為)宣小(或私小)嘅缺點, 就講到人地係被迫選擇?!
‹ 上一主題|下一主題