用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 超大b政策問題
樓主: maomaofafa
go

超大b政策問題 [複製鏈接]

maomaofafa 發表於 15-10-16 11:09
其實我覺得超大b這個政策很有問題。明明一家學校應該不論大細b都要教得好才算是好學校,但是現在偏偏很多幼 ...
呢個問題你唔可以怪學校,每一間學校其實係有佢既「適齡」範圍,有啲學校其實好在意小朋友入學時到底夠唔夠三歲,佢地會覺得太細個俾個細路上學係對小朋友唔好,某程度上係剝削小朋友發展其它技能,出發點係為小朋友好,當然家長點睇另一回事,另外有啲學校因為其它唔同原因會接受細b去報.....我相信大部份學校其實唔係太贊成唔夠3歲入學,只係細路仔既發展確實個個唔同,如果個細b真係有能力,咁有學校會認為未嚐不可,你或者應該將細b入學當成跳左一級,而唔係將超大b入學當成留一級....

maomaofafa 發表於 15-10-17 16:27
pn可以咁講,但k1都偏向收超大或大B我就覺得講唔通。因為全部已經係適齡兒童,入學時已夠2歲8個月,附合教 ...
我講緊既係k1,你就算問大部份幼教工作者都會答你三歲前唔應該返學,教署訂多幾個月只係照顧真係超班既小朋友,如果你本身小朋友唔係真係咁超班,真係唔需要....好多幼稚園好易就收細b,某程度上係基於商業考慮(當然唔係全部),始終市場上有一班人有呢個要求....但對細路係咪真係好就見仁見智....

maomaofafa 發表於 15-10-19 10:46
教署訂多幾個月只係照顧真係超班既小朋友... 有没有資料來源? 真的未聽過。

而且,附合2歲8個月就是適齡兒 ...
OK....呢度係資料來源
http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/20131113105827.html

自己睇啦.....quote 埋裡面嗰句俾你,亦解釋點解教育局建議 3歲後入學但亦接受2歲8個月安排既原因...

三歲的幼兒在身體及心智發展方面普遍達到一定成熟的程度,所以兒童足三歲才入讀幼稚園,是比較理想的安排。由於社會人士一般都希望兒童入讀幼稚園和小學的年齡可以互相配合,故由2001/02年起,兒童入讀幼稚園的最低年齡放寬為兩歲八個月。」

tam_bb 發表於 15-10-23 11:47
其實我贊成適齡入學,收生由上年的9月1日至本年的8月31日。避免了很多尷尬或者家長覺得不公平的情況。

...

贊成,其實可以考慮只有呢個年齡既小朋友先俾學券,細b讀係可以但就冇左幾個月既學券,相信如果咁樣安排既話,就好清楚話到俾人知其實小朋友係要足三歲讀k1先係對佢地最適合...到時就唔會有超大b既問題,家長亦會更正視細b讀k1到底係咪真係適合
‹ 上一主題|下一主題