用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

19841984 發表於 17-7-31 20:49
因為你永遠唔知,那一間會收,收左再選才是穩陣方法。

請教一下,你認為要報幾多間直私才為之穩陣?

19841984 發表於 17-8-1 00:01
沒有絕對答案,因人而異。

咁就唔可以話報多幾間會穩陣D,我見過好多人報十多甚至乎廿間直私,都全軍覆沒。我認同機會係留比有準備的人,沒有最好只有最合適,不過我唔認同考多D甚至乎大包圍報考係好。好簡單,每個人一定有自己的要求,無要求何必要考?首先根據自己的想法:
1.地區 2.宗教 3. 學校理念 4. 學校設施配套..升中派位狀況...
與其考咗又唔會讀,入咗又時時刻刻想跳船,何必曬大家時間,又辛苦自己的小朋友。
當然每個人的實際情況不同,好多人自己都唔知自己想點,其實認真篩選後,想報考的不多。
作為家長要首先預計冇學校offer / 派不到心儀學校的心理準備,最壊情況係點,一早有準備,預備叩門叩邊間仲好。

Binlojai    發表於 17-8-1 11:26
taxibird    發表於 17-8-1 11:21

Charlotte_mom 發表於 17-8-1 11:16
報左十幾廿間都無--
1. 如果唔報,家長只會後悔話早知報多幾間(揀黎報正常都會揀間較理想吧,但較理想又 ...

認同,家長為子女報考如果冇早做準備,比佢一百間都考不上,唔通搏執C雞?個個玩呢個考小一的部署未必一樣,毎個人手揸的籌碼是不同,咪要認清自己接受程度係點,冇計劃去亂報亂撞,先至真正痛苦。
完全打天才波一定冇可能,到時候才說考小一、叩門幾痛苦各樣各樣...
所以考直私報得多係好的理論不能應用所有人身上,起碼呢個唔係我。

19841984 發表於 17-8-1 14:03
只要接受到直私自行大抽獎全炒,也欣然接受的話,就可以了。

咁..濫報咁多小學,會不會構成「虐兒」?

Mrs.Luckycat    發表於 17-8-1 14:19

ar_mak 發表於 17-8-1 19:49
一方面,你會因為人數增加,而認為競爭加強左.一方面,你又鼓勵大家報多幾間,意圖再令報考人數增加.

樓主來來去去都是講嗰兩句,只是鼓吹各位有報錯、冇放過。根本一定唔會讀,純粹為集郵或人人報冇蝕底心態,咪有d「羊生羊太」嚇到玩大包圍。基本上真係收窄範圍,而又可應付的水平,報考幾間什麼面試經驗都夠,連間學校究竟係什麼理念丶教學方向又放出來逐個VS....所以家長自身的問題好緊要,祝港同好運!

Binlojai 發表於 17-8-1 16:42
如果天資一般, 有4,5個OFFER已經好叻了~
唔係一線即代表小朋友未必適合入讀你心目中嘅一線學校, 天資一般就 ...

樓主出帖只係想表達佢小孩只是一般資質,但有4、5間offer (包括APS 同SFA),不過呢D都不是一線小學。

HK-MAN    發表於 17-8-1 21:23

19841984 發表於 17-8-2 12:48
其實都係果句,全炒又欣然接受咪得,講咩都係多餘。

樓主的經驗指出曾報考過多間不同的學校,學校又精心設計了多重考核的方法去㽀選適合的學生,既然一心分享,不如樓主整個森馬里出來,好讓一眾新手爸媽,更能了解各校的面試過程就更加好。

回覆樓主:

我好欣賞亦感謝好多前人在EK的無私分享,可讓新手爸媽考慮邊一D學校會選擇報考。

話時話,閣下有幾辛苦分享?我仔細反覆看了成個帖,請問分享了什麼?只是叫人報多幾間得幾間,而又不停只是回應:「如你可全炒又欣然接受,我真心佩你。」
咁...即係點?國民來EK梗希望搵各方面考小一資訊,淨係猛叫人全報考,無必要上來?

你講得啱!~「就係你咁講,害左好多人」,EK 真係唔會圍住你嚟轉!

真係唯恐天下不亂!mouth:
#mouth:

Binlojai    發表於 17-8-3 10:16

HK-MAN 發表於 17-8-3 10:53
我只報兩間,明知小女力有不逮,有啲學校報黎都冇意思,無謂影響佢既自信心...跟住再睇返,報咗果兩間中學部DSE ...

同你看法有點相似,理念接近、值得會報的真係得兩、三間。今年輪到我,我一早已確定自行丶大抽獎選校次序。
甚至乎預早計劃定最壞去到大抽獎後真的要叩門,一早mark 定叩邊間。早d計劃費事煩。
到時候有冇運氣一件事,好多事都仍然要看際遇。平常心!

Binlojai    發表於 17-8-3 12:57

回覆樓主

其實唔係有部份家長信心爆棚,每個人的實際情況是不同,例如有人手持25分高分數或以上/必收生在自行入讀某些小學,話唔定家長衡量過後覺得適合,亦無謂去報咁多直私啫,亦有家長只希望子女能在校風好丶happy school 健康快樂的成長,平常心對待大抽獎,咁佢哋又接受到間學校,又何來全炒?
當然,我祝願今年各EK戰友的子女,如願能入讀自己心儀小學!

Mrs.Luckycat    發表於 17-8-3 14:20

taxibird 發表於 17-8-3 18:04
我都會想抽奬, 因都有心儀的津小想搏一搏, 請問邊幾間私校唔抽得奬?

要放棄抽獎的私小:★
救恩
香港真光
高主教
聖嘉勒
德望(自己幼稚園生)
赤柱聖士提反
培正
民生

★可以抽獎的私小:★
聖方濟各英文小學
聖三一堂小學
九真
聖母
禮賢
音小
九龍塘小學
崇真
女拔
啟基
蔡繼有
德望(外來生)
德雅
聖心
玫瑰崗
聖保祿學校
九龍塘學校
培道
啓思
聖約瑟
聖類斯
蘇浙
地利亞
聖若望
宣道

taxibird    發表於 17-8-3 18:28

19841984 發表於 17-8-4 09:23
最後我再問你一句,我分享我的睇法,是我的自由,關你咩事?

其實什麼一鳥在手,講過無數次每人的情況唔同,唔係一定要跟足你支笛去做。以你所講好似讀直私比人高一級,只要有直私收就要「鏍」飯應,屋都要搬,唔比人地本身持高分數入St Mary、HY 、天神、LS? 咁呢d論級數唔需要個個向下「考」?

亦有好多家長寧願平淡接受大抽獎讀一間普通小學,有咩問題?普通小學讀唔到書?

所以考幾多間直私唔係所有人同一個答案。

首先要清楚,考小一就算比你入到傳說中的神女校,唔代表一定係人生勝利組!你忘記仲有升中、DSE、入U...搵份筍工...嫁個好歸宿。

你有你睇法的自由,無人會阻止你,不過究竟呢d分享是否有可讀性,大家會自己分析。

P.S.不過考入入傳說中神女校,呢個比喻可能性係冇,因為學校一早覺得你唔適合!

Mrs.Luckycat    發表於 17-8-4 10:31

19841984 發表於 17-8-4 13:10
不是人人有高分入名津的

無錯,未必個個手楂高分。你開的帖原意「可能」是好,但詳細說明不足,應該在某些方面下叫新手爸媽要衡量自己的想法先去更為好:
1. 信仰 2. 地區 3.學術 4.理念 5. 教學方法...學費。
最重要是家長首要衡量自己有冇能力為了學校的地區而搬屋 (呢度有機會少一班人去考慮報某D學校)
2. 家長有冇為子女做考小一前準備
3. 有D學校唔係考學術喎,而是子女的品德修養自理能力。
4. 學費、雜費丶車費(家長都要量力而為,唔係報考前咩都唔做下research ,考到先覺得貴又放棄offer !)
真的咁難篩走D?咁樣會唔會消晰D?
(有爬文的家長,EK都討論過不同直私的面試大約內容。)
我唔理有D人會不會考10間8間,咁起碼係咪更清楚?唔會只是一味講得咁含糊考多幾間機會高D?
如果一開始能夠分享咁詳細說明,係咪會變得有可讀性?

Binlojai    發表於 17-8-4 14:46
taxibird    發表於 17-8-4 14:14

hkpapa852 發表於 17-8-5 10:47
其實係校長話唔考啫,唔係學校。佢真正既意思係,去到佢個關就唔會考學術,不過前題係你小朋友有本事去到見 ...

樓主一早去詳述分享,講清楚d又唔好好似唧牙膏方式來表達,整個帖開出來咪更加有意義。

Soundervolt 發表於 17-10-10 09:49
用多啦A夢既隨意門

或者學龍珠孫悟空「瞬間轉移」!

Mrs.Luckycat    發表於 17-10-10 10:01

PCMW 發表於 17-10-10 15:10
報多幾間增加機會,本質上冇乜錯。我都撞了幾間時間,如報四間兩間都撞就得兩個機會,報10間各撞一間就5個 ...

呢個樓主喺EK大有來頭㗎!你得閒就要go through成個post la!

‹ 上一主題|下一主題