用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網,大家派成點呀?
樓主: cmir
go

11網,大家派成點呀? [複製鏈接]

1, SH

英皇二今年算是熱門, 有人第一志願都抽唔到...

cmir 發表於 13-6-3 09:09
回復 spmok1999 的帖子

嘩, 好犀利呀

一D都唔犀利, 只係選校策略問題, 避免一窩蜂揀埋D大熱門學校, 正所謂知己知彼百戰百勝, 周圍收下風, 多了解個遊戲規則就唔難成功, 不過運氣都好重要...

myhappybb 發表於 13-6-3 12:04 
我記得你呀~你係讀X光KG的~

恭喜你派到SH~
哈哈! 慳返留位費...

多謝! 其實呢兩年幾三年我地在某方面都做得唔係好足夠, 但係已成定局就唯有另某出路, 自己想一想辦法, 多了解行情, 做多D功課, 盡量提高自己o既成功機會率, 不過運氣都好重要...

我本身已做定 Profolio, 問定小學詳情準備去叩門, 但依家可以放心啦, 功夫唔好怕做多d, 就算做o左可能冇用但係可能都重可以幫到其他人的...

今年 x 光小學應該會放返一定數量o既學位比d後補, 等緊o既要留意下信箱/電話, 如果心急可以直接打電話問下...

noplanner 發表於 13-8-31 03:55
回復 spmok1999 的帖子

唔好意思,唔明 ... SH 不是大熱門學校嗎?究竟有何策略?請教請教 ...

SH 不是大熱門, 大熱門是聖士提反對女子, 而男女校大熱係般小&聖彼得...

策略只是向其他同學仔問下多數揀邊間, 避開唔好揀埋一齊...
而之前已知道上年聖心有人第二志願都派到, 雖然今年情況未能預知, 但依過往數字顯示揀聖心抽中機會仍然係比較大, 不過最終都係靠運氣, 如果真係咁唔好彩收50個而你係排第51個都唔出奇?
‹ 上一主題|下一主題