用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Jo 語境
go

灣仔St Jo 語境 [複製鏈接]

疫情上zoom, 我見上堂數學、英文、general studies, primary science 都係全英、無聽到老師講一句廣東話。同學傾計都英文多。語境算不錯。

但學校非常傳統,老師似用幾十年前的教法,要求學生吾聽教聽話,否則……唉!

baby.bobo 發表於 22-6-26 23:37
唔好意思, 請問General Studies 係英文? 我見朋友書單係中文, 所以想了解清楚,謝謝你(emoji)(emoji)
...

general studies 共四本,2本中文,2本英文(同出版社的),另校本課程science, 全英的。

英文方面,以課本用書等看,我覺得吾算太深,普通程度,但學校有校本課程,就真係比較深但很有趣,學生很喜歡。

師資方面,無質疑。上zoom 時見老師不錯,有些老師很嚴,但有禮。英文科老師是中國人,但英文口音是native那種。全程英語,一句廣東話也沒有。

上zoom期間觀察,除英文科外,其他以英文科教學的科目,老師都全用英語,沒講一句廣東話的。可能是這原因同學仔的spoken eng很不錯。

學校給家長的通告是全英的。

baby.bobo 發表於 22-7-4 11:27
好多謝你嘅意見, 好有用。
咁考試時考General studies 係用中文定英文?
本身我仔仔中文比較差, 我怕 ...

general studies 暫時小一都係中文考試,吾知小二或高年級咩情況。

其實中文普遍對香港學生來講都係比較難的,個個都係咁,你不用太擔心。

sjps 基本上都係英文多啲,可能同你手中都的直資差無幾了。因大部份學科都用英文,加上以英語教學的科目真係全英,所以,我仔回家都講英文多少少。我見佢同同學傾計,一半半啦!他說有時講廣東話但多數英文喎。有次聽他回來分享,在操場遇見校長,校長同佢講野都係全英的。

坦白講,如果你想好似直私咁教深一年(有些直私小一已用小二書)那sjps 沒有這個,用書都係普通學校那些我見吾到教深了很多。

你不如看看學校是否適合你仔,sjps 係好傳統的學校,可能同直私有些不同的。

WFH 發表於 22-7-3 23:05
其實英文用書,vocabulary 比外面略深喇,用港版lighthouse, 仲要按程度跳教,另外,魔鬼深度在worksheet,  ...

係呀!eng lit 真係不能小看,故事書本身平平無奇,偏淺,但校本的booklet至係關鍵,偏深,但又樂見小朋友學得好開心。

baby.bobo 發表於 22-7-4 11:27
好多謝你嘅意見, 好有用。
咁考試時考General studies 係用中文定英文?
本身我仔仔中文比較差, 我怕 ...

請問general studies 英文書,考試歸常識科還是primary science?

baby.bobo 發表於 22-7-6 08:45
多謝你分享, 琴日收到offer啦, 如無意外都會選St Jo, 希望小朋友讀得開心。
...

Congratulations!

‹ 上一主題|下一主題