用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Day Student in Boarding School
go

[英國] Day Student in Boarding School   [複製鏈接]

muimui2 發表於 20-2-26 19:53

好頭痕,出年移民英國,而家幫緊啲仔女睇學校。大女升year 7,  ...

City of London freemen’s School or Abingdon school
英國附近不太多一條龍 co-edu 學校,單性別的一條龍學校會多d。
不過到最後是否 guarantee 直上呢,都是看成績了。

muimui2 發表於 20-2-26 20:17
多謝你,City of Freeman 會在考慮之列,佢website 話要經 agent 申請,你會唔會知係邊間agent?

另外一間 ...

Pls check pm

culver 發表於 20-2-28 22:37
Hi 你好

我之前也在這裏請教大家,睇睇有冇可能我自己幫囝搵英國的independent day school。我哋嘅打算係 ...

你講得無錯。
英國排名高和好學校的 independent day school 真的是唔憂收不到本土學生,英國家長對教育好有要求,有 d 錢都會送小孩子去讀 independent school 呢!
因此英國很多 independent day school 不會收 T4 visa 學生,因要開多一班英文 for oversea student ,學校不想費事搞咁多嘢。

Yeahp 發表於 20-5-31 14:54
請問你已為仔女選定了那間day school?
我女亦打算2021年9月讀year 9 day school or weekly boarding, 我們 ...

我女兒讀 Guildford high school for girl (day school),是一間 independent day school,沒有設海外考入學試,不收留學生,不會經 agent並一定已經移咗民後來到英國,才能申請的。
這間女校是數一數二英國女校排名Top 5之內,理科三科成績可以敢講英國 Top 1 女校,歷年高入醫科率Top 1 女校。英國人也爭崩頭想入讀的女校。
她們每班得15/6個學生,高年級時候,五至六人小班教學。
資料來源於我老公這幾年搜集英國女校的數據和 學校open day 參觀資料。

Yeahp 發表於 20-6-1 10:00
謝謝angelleungyp.  你女兒一定是很叻很出色的女仔。
在英國的top 10 high school 程度是不是非常高?是否 ...

我女兒來英國前,是讀香港前頭幾位 top 女校,不過我們已經來了幾年,應該不關在香港讀那一間學校事!
可以推介幾間給你。不過我給你後,最好你自己再上網 check 和睇清楚。我稍後會PM給你。
另外英國最 top 10位的學生,真的是非常 independent 和主動學習,腦筋非常 creative,一看已經知道非常聰明,分析能力也高。例如我其中參觀過的 St. Paul’s Girls’ school ,我們也不敢去考。
我女兒算聰明在讀書方面,她只是好彩考到入去讀書。而且她比較早來英國,思想和思維模式接近本地英國人呢!

ruudi82 發表於 20-6-1 22:41
你女兒係考Y7入 定插班Y8-9入??
如果係插班, 可唔可以講多少少個流程?

最好是 yr 7入啦!一定最多位。
如果是yr8-9插班,就要email 問學校你想入讀的 yr 有沒有位了,機會不高,不過問了就有機會,連問都不問就一定無機會。
如果有位的話,學校email 約考入學試和面試,之後就睇你的小孩子有幾叻和彩數了。
另外,yr 12 她們特別開放向外面招收大約十幾個成績叻的學生作填補自己學校成績不好的學生或離開的學生。
我女兒是在 yr 12考入去,即是我所講那十幾個成績叻的學生其中一位。

BandC 發表於 21-2-3 18:59
Guildford High School成績真係好好,永遠係league table 頭幾位,請問未插班前你女兒讀邊間學校呢?
...

我大女兒入 Guildford high school for girl 之前就讀排名 50名以內的boarding school 。
‹ 上一主題|下一主題