用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

其實唔係今年,係呢幾年都係多人揀sc多過kv,唔止sc連LH,hkps都越受吹捧。   
近年教育界不斷質疑究竟早學係咪真係對兒童發展成長係好事,定話先發掘小朋友好奇心同探索心,好多人share全世界最多Nobel得獎國家德國喺kg期間係唔比學術上嘅學習,反而比小朋友周圍接觸不同事物去提高佢地嘅思考能力,唔係贏在起跑線而係終點線,近年家長同教育界都趨向呢個反思,當然香港嘅填鴨式傳統教育仲有好多家長buy

引用:Quote:creama+發表於+14-12-14+11:13+其實

原帖由 MrBeast 於 14-12-14 發表
亦有ek 網友分享過,3年愉快換來6年痛苦,在hk讀書,有時候不能太ideal.
我覺得最主要原因只是英文。
...
所以sc以活動教學得唻,又因應返hk教育要求,學術唔差,英文語境好,小朋友返學開心又有外國提倡的好奇心同探索心,好多家長揀佢首選係有原因。

引用:我朋友仔上午返intl+school+,下午返kv當中

原帖由 ozoz 於 14-12-14 發表
我朋友仔上午返intl school ,下午返kv當中文補習班。
都係個句,只有真正的怪獸家長才會叫自己個小朋友讀兩間kg,口口聲為個小朋友好,但無諗過個小朋友感受,減埋車程步行時間,得個半個鐘中午食lunch換校服,一早起身踩到4點幾,返唻仲要做功課,辛苦過大人返工。佢返補習社兩回事,下午比足時間佢食飯訓一陣,再上一至兩個鐘補習,一定輕鬆好多,d怪獸家長淨係識比藉口將自己嘅做法合理化,個仔係你其他人理唔到點教,但呢d如同虐兒嘅做法認真睇唔過眼!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-16+發表SC生

原帖由 bblaw1 於 14-12-16 發表
因為檸檬茶學校打手特別多囉
如果樓主開左post,大家良性討論有咩問題,呢個世界咁多人實有唔同意見,無意見開個討論區唻做咩。相信每個家長要求嘅同個別情況都唔同,咁容易比人影響到,即係佢本身都唔係好心儀個間學校啦。 但有d人見人意見唔同就話係打手,容不下與自己意見不一樣的人,只會成為井底之蛙。

‹ 上一主題|下一主題