用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅小學揮手區
go

德雅小學揮手區 [複製鏈接]

回覆 hoi_tung811 的帖子

小女今年九月也會入讀小一,好開心見到此帖子

很難看到有德雅的家長在此留言,希望可以多認識學校啊

引用:收到call+waiting,+交了錢。原本都唔擔心,

原帖由 cpylau 於 15-06-28 發表
收到call waiting, 交了錢。原本都唔擔心,因亞女間幼稚園都出名多功課同默字,佢都ok。但當個個都話德雅會讀 ...
我都有擔心的,但學校揀選了我們的小朋友,就是小朋友有某種特質令學校覺得合適。既然小朋友通過面試入到去,我們做爸媽的就陪伴她們一起努力吧。

我相信爸媽肯跟一下功課, 孩子會適應到的 。

引用:(hi,we+are+girl.)

原帖由 carol333 於 15-07-06 發表
(hi,we are girl.)
德雅的留言區,真係比其他學校靜,好開心又多一位德雅準家長

引用:今年將會三班小一 +

原帖由 bryan_csy 於 15-07-07 發表
今年將會三班小一
請問知不知道一班有多少人??

引用:回覆+bryan_csy+的帖子 我囝囝都係讀小一

原帖由 wingwing1205 於 15-07-21 發表
回覆 bryan_csy 的帖子

我囝囝都係讀小一啊, 不過真係得3班小一嗎??
我囡囡話中意學校係男女校,始終有些男孩子一起長大會較好

引用:Quote:原帖由+wingwing1205+於+15-07-21+發

原帖由 jollysweet 於 15-07-21 發表
我囡囡話中意學校係男女校,始終有些男孩子一起長大會較好
想問夏季白色冷外套,學校有無要求甚麼款式??V領或圓領也可以嗎?

引用:Hello,++我係升小二家長!校服方面,夏天外

原帖由 poksi 於 15-07-30 發表
Hello,  我係升小二家長!校服方面,夏天外套冇規定圓/V領,通常小朋友一件開胸扣鈕的(也不知是V定圓), ...
謝謝解答,因買校服時沒有買外套,好詳細的說明,謝謝你。

另外,午膳時間,是否也要自備一套手袖連圍裙呢??

美勞袋要有zip,即是否膠質的拉鏈file??還是一個扁身側揹大布袋?

引用:另外,學校其實7:45要返到去,在禮堂祈禱報

原帖由 poksi 於 15-07-30 發表
另外,學校其實7:45要返到去,在禮堂祈禱報告,8點前上課室早讀(一星期中文圖書,一星期英文),所以住得 ...
早讀要自己帶圖書回校看??我有沒有理解錯??早讀是早上八點至幾點??

7:45到校,是否全校學生也要站在禮堂等候??

引用:Yes,+圖書自備,可以自己從公共圖書館借也

原帖由 poksi 於 15-07-31 發表
Yes, 圖書自備,可以自己從公共圖書館借也可以。課室有圖書櫃,如果小朋友冇帶,老師也會給一本同學,但下 ...
謝謝解答,令我安心很多

‹ 上一主題|下一主題