用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校 ...
樓主: Teresatam
go

請問各位東華三院黃笏南中學如何, 屬band1A, B or C學校?   [複製鏈接]

Teresatam 發表於 17-12-7 10:28
如題, 請各位俾D意見, 感謝!~
始終都係近年才搬回九龍塘,就算收生水平有所提升都唔會咁快反映係文憑試表現上

soscho 發表於 17-12-7 11:08
請問勁人真的會因為學校搬遠左而唔揀, 又真係會因為新校舍而爭入? 他們會不考慮學校本身的條件? ...

係會; 當年 DGS(會考女狀元搖籃) 暫搬去深水埗都收少咗尖子而導致文憑試初期狀元欠奉

YmOra 發表於 17-12-7 11:21
我兩個方向睇"黃笏南",(1)黃笏南係東華歷史以來辦學最好的一所英中,校舍五星級重建,所投放的資源可謂 ...
大家可看看前車新校舍中學 沙田崇真 和 港島民生 近年係公開試都有不錯進步性表現

YmOra    發表於 17-12-7 11:33

soscho 發表於 17-12-7 15:13
都係老問題, 我份卷深, 全級最叻個個只有BCC, 其實可能已等於ABB, 咪冇得見?
之前有高人講過, 學校心裡有數 ...
2018年度中一自行分配學位收生準則及比重如下:教育局提供之學生成績次第排名50%;面試40%;課外活動10%。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-7 19:55
我有問過D高form家長,自從一條龍後日老師真係教到嘔血,我諗若干年後唔知會唔會斷龍變返做直屬? ...

還有一條路,三校一齊轉直…

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-7 21:24
吓....唔好啦掛,可憐下我D呢窮等人家啦
兩間小校唔肯轉到時就自然斷龍    
‹ 上一主題|下一主題