用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 covering letter 的重要性
go

covering letter 的重要性 [複製鏈接]

如果有限頁數的,我都無寫cover letter,因起學術,運動,音樂和義工等既award & cert都唔夠放(縮印一頁兩張)

如果有位,加cover letter會好D既,如果無位,就CERT便算了,要寫家庭教育真係要幾大篇幅

學術(2張,一頁),運動(2張,一頁),,音樂(2張,一頁),和義工(2張,一頁),已4頁,而家再加一封學校推薦信,有5頁,不過其實我只想SHOW俾學校睇,我地係著重多元發展,並不是說小朋友有幾叻

如果要加埋親子家庭活動就真係好多野要放入portfolio,親子家庭活動可在COVER LETTER內加,在陳述自己教學理念時,加一兩幅,不過,COVER LETTER我真係只會在無頁數限制的情況下加~

其實放咩入portfolio已經係一種取各,INTERVIEW時老師亦會從小朋友口中得知家庭生活模式,咁樣比放相更真實,因阿囡話,有一次考小學,老師叫佢畫父母起企屋會做咩,

相唔係話唔放,這是各人取向,但我個人會放一d小朋友未必能表達到既野,起有限制既情況下,我既做法係: cert & adward去support我既教學理念 > cover letter > 生活相

能放晒咁多野入去,當然最PERFECT

如果可以去到見校長,我直頭整份PROPOSAL俾校長大人過目
‹ 上一主題|下一主題