用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Kv 對銜接小學課程有幫助?
樓主: sugar1redbean
go

Kv 對銜接小學課程有幫助?   [複製鏈接]

ajbabies2021 發表於 21-12-16 12:41

這是網上自由討論空間,不存在什麼kv場。只是有讀過k ...
kv 個價錢,真心唔差既,不過好多野其他kg一樣 deliver 到。掉返轉,你又有冇試過其他 kg呢?
利申:我大既 kv,細既冇 take offer、揀左同區另一間私幼

ajbabies2021 發表於 21-12-16 13:16
無呀…所以咪話,好的可以公開介紹下囉…反正,我系用家,無咩利益得失。
而且,正如上面有人講咁,從來無 ...

其實冇咩好 comment。

德育、自己做功課、執書包、睇書,九龍塘我諗唔到有邊間 deliver 唔到。同區亦諗唔到邊間 kg 會有特別銜接問題。老老實實,當你未試過其 kg,就算我話讀 york(假設) deliver 到更多,有幾多人會放 kv?

樓主想叩一線津小,揀 kv 好正路。外唔外補則唔係因為跟唔跟到kv 課程,而係要為叩門做券準備。

然而,呢個遊戲下路玩落去,你會發覺其實 kg 影響力不如想象中大。

sugar1redbean 發表於 21-12-16 13:53
作為樓主,真係正反兩邊的意見都想聽,特別係曾讀過之後轉學/細無take 的case,因為你的concern 可能都係我 ...

唔係咩缺點,只係 preference: kv 參與度低、大校人多。

想更多了解小朋友在校既另一個樣,唔係單靠老師打電話 report 幾次就可以。我地都係雙職,但 90% 家長義工活動都會請假參加。對小朋友成長有更加深入既了解,揀小學更對口。

大校好易透明人間,細校較親切。我幾 positive kv 校長從來都叫唔出我小朋友個名,另一間可以。

除此以外,一樣都係自己寫手冊、做功課、執書包。課程更深,但名氣不及。

你 target 叩一線津小,如果已有 offer,揀 kv 完全正路。

外補亦好正路。當年叩門撞口撞面都係果幾個 honored students,都係一手 cert。當年第一個傻下傻下,都係佢地教我要外補d乜野

Mamago 發表於 21-12-16 16:36
我一直都有留意你既post, 講得好中肯。

我小朋友都有你大,細小朋友既offer , 最後選了你細果間讀KG。升 ...

唔知疫情下你地係咪冇晒家長義工活動?
當年我小朋友會好開心見到我系學校幫手,佢離遠望住我既表情係:Daddy, I'm so proud of you! 簡直係 priceless。我亦見到佢校內既 social life etc。 kv 真係俾唔到。

sugar1redbean 發表於 21-12-16 20:55
其實我哋都有這間offer,不過有用家分享過學校換老師換得好密?唔知係咪真? ...

我咪就係有份分享嘅「用家」之一
冇記錯4年生涯,我哋中咗兩次(我理解應該講嚟講去就係呢兩個案),N班尾同大半個K3。NET 唔穩定、K3嗰次好似轉到第三個先 settle。去到學期尾家長日 個NET 都唔係好知我小朋友叫咩名。

玩到咁大,kv 又係俾唔到 XD 講師資 kv 質素真係好穩定

‹ 上一主題|下一主題