用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ......
go

...... [複製鏈接]

回覆:真心請教....校車問題....特別係屯門媽媽

我唔知我算不算怪獸……
我係小朋友屯門往來九龍塘番學的媽媽……
本身住荔枝角,返kv本來好近,但K2時因為一d家庭因素不得不搬了入屯門。我是全職母親,選擇自己接送,我住碼頭,一程車40分鐘出到荔枝角,再轉地鐵,學校845am上堂,我735am出門口.巴士上全程阿女瞓到……
今年九月上小一,我仍選擇九龍塘區的私小,將會改由爸爸車返學(預計715am出門口,810am前到校),放學我接走……

其實我小朋友一向學開的英文、普通話、數學,以至繪畫游泳班都在九龍呢邊,日常放左學會上完興趣班先回家,兩年以來如是,她適應得比我好,反而自己有時覺得辛苦,因為要揹幾十磅野出街,同埋由朝到黑週圍hea等接送都幾係野……
我打算將來會陪小朋友返美國升中,好多人都叫我近近地是但揀間小學讀,反正不用怕升中派位,但我自己對選校有執著,因為認為小學呢幾年對佢成長和人格塑造好緊要,當然大前提是小朋友不至於太吃力太勞累,暫時我會堅持住,如出現問題再想解決辦法……

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-31+發表我唔

原帖由 QABABY 於 16-05-31 發表
每日三粒鐘諗去邊到hea真係仲辛苦過travelling
答案係……每日又點上三粒鐘?好似逢星期三,放學1220pm,食個lunch 之後230pm至400pm畫畫,再400pm至500pm英文,500pm收工坐巴士返屯門。逢星期五,1220pm放學,200pm至330pm上數學,630pm至730pm游水,沖埋涼800pm先由爸爸揸車接走回家。星期三就好少少,淨係300pm至400pm上普通話……
我而家就好似遊牧民族,週圍捐週圍hea, high tea又high得幾多?c9朋友都唔會日日得閑,shopping更唔會,唔想再拎更多野(有時畫畫堂要拎住畫具畫冊幾廿樣野,游水果日仲屎,衫褲毛巾泳衣沖涼用品果d)……平時我冇地方去會返舊居(租左比人但我仍keep住住戶證)的會所做gym打發時間,一星期去三四日,運動加上頻頻撲撲,瘦左20幾磅,得番95磅,終於回復做女時體重……

引用:Quote:原帖由+jesswu+於+16-05-31+發表答案

原帖由 QABABY 於 16-05-31 發表
真係辛苦過番工, 由早盪到晚, 請問你小朋友入左咩類型小學
小朋友將入讀KTS...我欣賞學校教到積極開心又自信的孩子。且功課量和測考都合理……

引用:其實九龍塘有街車返屯門,元朗,去到錦繡都

原帖由 sissysze 於 16-05-31 發表
其實九龍塘有街車返屯門,元朗,去到錦繡都有。司機電話我就無,你有心揾就放學時間去tutor time門口,嗰度 ...
其實我日日都見有屯門車送根記、九真、約克的小朋友,肯定有車

‹ 上一主題|下一主題