用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

星期四( 11月17號) 食lunch 吧,個個晚上要返去睇功課,不要吃dinner 啦.

Todai 唔係唔好,不過上次食完好口渴,可能味精多D,但Todai 平又多野食,如Joeymama 和 rachelmum有興趣想試再去我都ok呀.不過以前試過食物中 毒封鋪幾日呀 :evil:

Joyemama,有半糙米賣呀,百佳,點點綠周圍都有,食落去同白米差不多,你留意下.

kmwun.....join到既........ 頭暈      .......身熱   ........sick.....leave.
hee hee  

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

又 update下先...

日期11月10號, 星期四食lunch (或延期至另行通知 ?)
時間 : 中午12:30 - 2:30
地點 : let's try  皇悅 lunch buffet, ok?
-stella (ok)
- wewangwang (ok)
- joey媽媽 (ok)
- rachaelmum (ok)
- kmwun (???)

Cheungmanwai

Of course you're very welcome la!!

日期11月10號, 星期四食lunch (或延期至另行通知 ?)
時間 : 中午12:30 - 2:30
地點 : let's try 皇悅 lunch buffet, ok?
-stella (ok)
- wewangwang (ok)
- joey媽媽 (ok)
- rachaelmum (ok)
- Cheungmanwai (ok)
- kmwun (???)

Stellacl,

你個仔咁叻,你一定開心到瞓著覺都流口水    另可以pm電話俾我嗎,有必要時聯絡.

求神拜佛希望星期四office冇特別野,可以早D閃   

[quote]
stellacl 寫道:

不過有樣野要讚下個仔, 上星期測驗英文, 有100分呀... 阿仔話全班得佢一個有100分咋...仲有人有30幾分添...
[quote]

Nice to meet you all today but time's too short. Not much time to talk to rachelmum, joeymama and kmwun. May be let's arrange another gathering at X'mas.    

各位,

我諗真係要坐定3,4 個鍾先夠傾

Siu Ming 哥哥,

咁'錯黨' 入來傾下, 十分歡迎你同sjmama伉儷來X’mas party.    仲有一個月,攪得來都差不多

Rachelmum, 可惜同你傾唔到幾句, 我坐係思佳媽咪對面就好似小fans見到偶像咁  ALAL 和Stellacl 在我隔籬已有太多話題,   你借俾我本書好似我幾有用,等我遲D認真睇下.

Joeymama, 你好青春期feel喎, 咁後生做主席,德高望重,犀利     

思佳媽咪,
唔好話我地搞笑,你淡定有剩, 坦然又有定位, 好有大將風範呀.

Stellacl,
唔該哂你,好有心派notes俾我地, 你地咁鬼好人,點捨得唔上來BK

Joeymama,
我估你起碼5張野啦!!!

sjmama,

謝謝您做搞手!   你的提議很吸引呀,請預我全家。

Stellacl,

你冇事嗎,是不是財多 身子弱呀?去年聖誕我家去旅行,呢個時間要報,越遲越貴又好快full.   :evil:

Kmwun,

去英國搭地鐵、火車同輕鐵,啱晒我個仔,早排先叫我地同佢去英國搭巴士   

Cheungmanwai,

第一次同小朋友搭機去旅行,近近地東南亞resort,泰國,星馬都好,機程短又經濟,日本都好,又乾淨又唔怕俾人搵笨.

Joeymama,

食糙米好有益,這星期日我會去赤鱲角飛行服務隊open day, 有興趣來撞下我啦.   

Kwmun,

剛剛download 完看過,非常好.

謝謝好介紹   
kmwun 寫道:
Dear all

又係蕊展的好介紹 - 香港教育城資源庫<click here>

可以在關鍵字一欄輸入下列topic,搜尋到有關項目就可以download

- 『輕鬆講故事,靈活說句子』教材套 2003
『輕鬆講故事,靈活說句子』教材套,旨在提升初小學生的說話技巧,尤其適用於輔導有言語障礙或語文能力較弱的學生。透過熟悉的事件及生動有趣的互動學習,幫助學生組織完整句子、學習運用豐富句子結構去表達意思及提升他們的叙事能力。

Joeymama,

如果想出來敍,試約12月19號那week的晚上,小朋友應該考完試放緊X'mas 假.

Cheungmanwai,

Thank you for your e-mail.

Joeymama,

我都好欣賞您和您老公的態度.其實英文已pass,數學(計分標準嚴)都算pass,係中文差D,但有7版紙,要寫好多字,真係唔係易.而且仲係無溫書,OK 啦,繼續努力   

食飯方面,LUNCH 好趕,dinner坐定定 好些,你收到老公工作更表再話我地知啦

joey媽媽

你仔仔功課真好多, 咁多功課其他小朋友很快做完嗎, 為甚麼他們的家長還嫌少. 另外為何你仔仔要3小時才完成中文默書,他不識寫還是不想寫, 默書的範圍是什麼.

Disneyland 方面,下星期是學校holiday可能多人, 但我有朋友昨天去了說不多人. 女女可早上去坐下園內火車,巴士, 和排隊同公仔影相先,唔晒張飛嘛, 上次我下午一點到,玩到七點放煙花好趕, 記住看Golden Mickey show 和巡遊. 我仔Monday 就開始放假,why 你仔仔學校21號仲返學?

Hi all,

你們的聖誕假期如何, 26號那天我們整日在尖沙咀文化中心,因啊仔是琴行學生,有個concert 有份做佈景板同好多好多小朋友表演唱歌,中午rehersal,晚上表演, 下午空擋便看了場Nutcracker 芭蕾舞,好好睇,好華麗的舞台,好正的音樂, 好精彩的舞蹈, 這個是聖誕劇目,明年你地都諗下帶小朋友去睇吖.

這幾天本來想去海洋公園,但聽說有太多人所以取消了,我會去公園教啊仔踩單車,希望佢快D學識,推佢好辛苦,明天帶佢驗扁平足,這些都是平時想做又冇時間做的.

這個聖誕節我囝囝送了一份很好的禮物給我,話說24號他聽完了一隻聖誕歌CD後,便即用琴很流暢地彈了Silent night, Frosty the snow man 和Ruldoph ,配埋低音chord, 左右手,像對著琴譜彈一樣,都是他認了音自己編曲彈出來.我同我老公都好surprise,當我們贊他時, 他還漫不經心, 我想,這些小朋友的腦子真神奇,雖然有些野佢好渣,但似乎上天都對他不太差呢

好開心,容我在這裡分享下.

rachaelmum,

開心完後就清醒番了,老師無讚佢喎,話佢彈到全部係c major,D chord配得啱不過 係最簡單個種..........

希望佢有興趣繼續學下去,音樂培著他成長,乜乜家唔敢奢望,佢現在有時都逃避練琴,要我軟硬兼施,大D會更難搞.

其實我成日報喜不報憂,我個仔speech 同social skill 攪極都唔掂,S.T.話佢羅緝思維弱呀.

你個小公主都好犀利,接近資優,口齒伶俐,轉數快…….不過每天要做2個多小時的功課, 真慘……..如果我個仔唸津校一定日 日以淚洗面.

雖然27號和你第一次傾計,但感覺是一見如故

我仔間學校整個12月老師都不停和他們唱聖誕歌,籌款喎,有校內表演,學校拍了vcd俾家長,又有上中學表演.不過我仔唔肯係屋企唱,睇碟又唔肯睇自己果樣…….

Rachaelmum,上次你話跑馬地間乜學校好?我唔記得?p.s 幫手答樓上家長iky

ALAL,你想仔仔學默劇咩,咁冷門既?但佢現在開金ロ唱歌喎

sjmama,

配chord 他在琴行音樂班學個下,他覺得好有興趣,早排仲時時示範每首歌有不同彈法.總之,大家一齊努力俾小朋友keep 住學吖

[quote]
stellacl 寫道:
我個仔相反, 佢好鐘意唱歌.........

我個女過多2個星期都要考試了...而家同爸爸溫緊書, 激到爸爸嘔血...

stellacl

有冇想過俾仔仔join choir?

你個女, K3 only,要考試溫書????    

ALAL,

I will keep an eye . Can't find any course at this moment.

Hi all,

My son learnt how to ride a two wheel bicycle during this holiday    No need to push any more

ALAL,

see if this one fit for you.

“我們都是小主角”

rachaelmum,

我諗圍棋都啱你個女,將佢駁咀的叻叻用在捉棋上一定掂

Joeymama,

歡迎您回來,我贊成你 新年去泰國充充電.

Stellacl,

你個女玩同講野叻都好好架啦,你估個個小朋友都得架. 唔記得D字,尤其是中文字係正常架.

我懷疑個仔今日詐病唔返學呀.今朝一早唔想起身跟住話肚痛要在家休息,我都半信半疑.半呃半氹返學後又同在school office話肚痛,學校通知我帶他回家,工人話他一路完全精神,下午還去公園踩單車2個鐘. 但我個仔insist話無講大話  

stellacl,

看你的留言,可感覺到你對仔仔的進步非常開心,你的努力和付出是沒有白費的    .

我都有打算替仔報畫班,佢d畫都係好麻麻,他在學校時時要畫畫作故事,畫得好對功課都有幫助.

最近我問啊仔最喜歡的人物是誰.佢話是我的家庭和自己班同學,真係好大 方得體 但佢係學校好似冇乜friend 喎

ALAL,

搵外快我都啱 同啊仔training學課外活動D錢像倒水咁洗,我都要去理財個面look 下

ALAL,

Helen Doron聽過,以前有好多branches,剛上web-site 看過原來九龍區只剩麗港城, 好唔好唔知.

CLICK HERE

stellacl,

畫班我打算報屋企附近,過完年度清楚時間先決定,我諗協康會的畫班啱,又平,但我嫌遠,我只是想啊仔畫畫整齊企埋D,功課present 出來好 些,有分???我冇諗過,我諗兒童綜合畫班會啱佢   

你仔點解話要轉校唔讀,就為了數學科排名??其他科點呀?我仔上星期參加了school choir,他好并心,回家後興致勃勃彈番D歌,又教我點唱,我感覺到佢非常enjoy. :  :
‹ 上一主題|下一主題