用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真英文部 vs 德雅
go

崇真英文部 vs 德雅 [複製鏈接]

junnieip 發表於 20-11-4 14:56
上年同樣選擇,我幫小朋友揀左崇真。

兩間學校其實好唔同:

請問崇小學生成績好唔好?多唔多學生係band 1? 崇小學生係唔係英文好好?

junnieip 發表於 20-11-4 23:05
網上有 post 上屆畢業生升邊 d 中學,無公佈人數,校長跟家長講今年畢業生 中英文部 5X% 升 band 1, 國際 ...

我會揀崇小都因為佢英文語境好,所以我想知學生英文係唔係真係好,其他post見有人話某d英小嘅老師英文係港式英文,小朋友學嘅英文港式同唔流利…… 崇小學費咁貴,成績唔算好好,如果英文都學唔好,咁我就覺得好唔抵

kekeneko 發表於 20-11-9 12:03
德雅...如果係女仔...深水埗校網女仔著數D....男仔就TT
英文教深一年....

點解男仔就TT?TT都係深水埗校網。
我個係女,但跟住係細佬,咁又點揀?

pw6836 發表於 20-11-9 20:15
https://youtu.be/F5uAbrSk27s

我就係睇咗YouTube上面嘅片所以幾鍾意呢間學校。我女都睇咗wing wing返學覺得呢間學校好開心。

junnieip 發表於 20-11-13 09:36
回覆 EudyptulaMinor 的帖子

https://sites.google.com/ttpskg.edu.hk/20201010-carnivalday

Thanks

junnieip 發表於 20-11-18 11:46
英文部:

中文(普教)

請問英普教嘅科目係用英文書定中文書?呢d科嘅老師係net定係香港人?

junnieip 發表於 20-11-18 18:41
英文部:
數學中文書加英文書
常識英文書

我仲有一個問題,學校老師(特別係NET/普班主任)係唔係都識聽廣東話?我女英文表達能力有限,我怕佢遇到困難唔識同老師講,特別係剛升小一嘅時候。
唔好意思我比較多問題,但我真係對呢間學校好有興趣。

junnieip 發表於 20-11-19 09:12

Net 係唔識聽廣東話,普通話老師會識聽廣東話,但只會用 ...

唔好意思我又煩住你,請問普教中係寫繁體字定簡體字?

junnieip 發表於 20-11-21 13:50
只有自己先最清楚小朋友適合邊間學校同埋家庭需要,崇真並唔算 Happy School, 雖然功課相比津校少,但好多 ...

我都係好心儀崇真嘅語境,但學費真係好甘,聽聞每年升幅都好大……
請問崇小學生多唔多外補?我唔係好想小朋友課餘時間仲要補習,冇哂玩嘅時間。
崇小算唔算係work hard play hard? 我見有好多課外活動可以參加!
暑期補課係唔係強制參加,我想帶小朋友旅行唔去補課班得唔得?
‹ 上一主題|下一主題